1. Home
  2. Bedrijfspanden
  3. Kollum – van Limburg Stirumweg 18

van Limburg Stirumweg 18

9291 KB Kollum - € 1.999.000,- k.k.

Bekijk alle 53 foto's

€ 1.999.000,- k.k.

€ 1.999.000,- k.k.

Tussen de westelijke invalsweg en het centrum van Kollum, staat dit fraaie complex. Het gebouw is tot voor kort in gebruik geweest als gemeentehuis en is onder te verdelen in 2 gebouwen. ‘Villa Westenstein’ dat gebouwd is in 1877 en het gemeentehuis dat in 2002 is (aan)gebouwd. Het gebouw is aan de voorzijde te bereiken via de circelvormige oprijlaan met oprit. Aan de achterzijde van het gebouw is een parkeerterrein gesitueerd.

Villa Westenstein is in 1877 gebouwd door de toenmalige dijkgraaf en wethouder van Kollum, de heer H. Eskes. Het betreft een ontwerp in “eclectische stijl”, hetgeen in dit geval is terug te zien in de fraaie combinatie van ‘Clissicistische’ en ‘Neo-Renaissance’ stijlelementen. Villa Westenstein is samen met het bijbehorende hekwerk aan de voorzijde, van cultuurhistorisch en architectonisch belang en is dan ook opgenomen als rijksmonument.

Het gemeentehuis is gebouwd in 2002, waarbij destijds kosten noch moeite zijn gespaard om er een eigentijds en modern geheel van te maken, dat wel op natuurlijke wijze aan sluit op het karakteristieke ‘Villa Westenstein’. Een uniek kenmerk van het ontwerp is terug te zien in de raadszaal en de tussenbouw naar ‘Villa Westenstein’. De ramen hiervan zijn voorzien van patrijspoorten. Vanwege de aanwezigheid van een VRF airconditioningsysteem (inclusief warmtepomp) en de hoge isolatiewaarden, is het gebouw voorzien van een A-label.

Aan de achterzijde van deze gebouwen is nog een ruime kavel van circa 11.285 m² aanwezig. De huidige eigenaar is bezig met een herontwikkeling, waarvoor op dit moment ideeën worden uitgewerkt voor het toevoegen van diverse woningen. In eerste aanleg wordt de focus gelegd op de verkoop van de gebouwen, maar de aankoop van deze kavel is desgewenst bespreekbaar.

Locatie:
Kollum heeft nooit stadsrechten gehad, maar is eigenlijk een kleine stad. Het is in de middeleeuwen ontstaan als handelsdorp langs de populaire vaarroute Leeuwarden-Groningen. Dit is terug te zien in het karakteristieke centrum met originele grachten en authentieke herenhuizen. De handelsgeest is nooit verdwenen. Er worden veel evenementen georganiseerd, er is een actieve ondernemersvereniging (HIM) en de middenstand heeft een groot verzorgingsgebied. Via de langs het dorp lopende provinciale weg (N 358) is Kollum goed bereikbaar. Steden als Dokkum, Leeuwarden en Groningen zijn vlot te bereiken. In het nabijgelegen Buitenpost is een treinstation.

Indeling:
– Villa Westenstein: In totaal heeft ‘Villa Westenstein’ een oppervlakte van circa 307 m². Deze ruimte is verdeeld over een begane grond (circa 165 m²) en de verdieping (circa 142 m²).
– Gemeentehuis: Het gemeentehuis bestaat uit 3 bouwlagen, waarbij de begane grond en de eerste verdieping in gebruik zijn geweest als kantoorruimte. De tweede verdieping betreft de zolderverdieping die volledig dienst doet als technische ruimte voor de verwarmingsinstallatie. In totaal heeft het gemeentehuis een oppervlakte van circa 3.594 m². Deze ruimte is verdeeld over een begane grond (circa 2.249 m²) en een verdieping (circa 1.345 m²).

Bouwjaar:
– Villa Westenstein: 1877
– Gemeentehuis: 2002

Bestemming:
Het object valt onder het geldende bestemmingsplan ”Kollum Dorp”, vastgesteld op 18 juni 2015 en heeft als (enkel)bestemming “maatschappelijk”. Het gebouw kan, mede vanwege de goede ligging aangewend worden voor diverse doeleinden. Koper is zelf verantwoordelijk voor de verkrijging van de eventueel benodigde vergunning(en) c.q. bestemming ten behoeve van het beoogde gebruik en/of herontwikkeling van het object. Voor meer informatie omtrent het bestemmingsplan verwijzen wij u naar de gemeente Noardeast-Fryslân.

Kadaster:
Gemeente Kollum, sectie A, nummers 2528 en 2523, groot totaal circa 11.386 m². De definitieve oppervlakte kan worden vastgesteld na uitmeting van het kadaster.

Vraagprijs:
€ 1.990.000,00 kosten koper. NB: Deze vraagprijs is exclusief de naastgelegen vrije kavel.

Energielabel:
– Label A

Aanvaarding:
In overleg.

DISCLAIMER
Deze aanbieding (inclusief bijlagen) van ‘Hoekstra Bedrijfsmakelaars’ is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan ‘Hoekstra Bedrijfsmakelaars’ geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van deze aanbieding (inclusief bijlagen) rechten worden ontleend.

Kenmerken

Overdracht

Status
Beschikbaar
Prijs
€ 1.999.000,- k.k.
Aanvaarding
in overleg

Bouwvorm

Bouwvorm
bestaande bouw

Indeling

Soort Object
kantoorruimte
Totale oppervlakte
3.901
Perceeloppervlakte
22.644 m2
Kantoorruimte opp.
3.901 m2

Overig

In units vanaf
3901 m2
Aantal lagen
3

Kaart

Plattegronden

Buurt

Lees meer over Hoekstra Bedrijfsmakelaars | Dé bedrijfsmakelaar van Friesland

Hoekstra Bedrijfsmakelaars | Dé bedrijfsmakelaar van Friesland