In 7 stappen een
 nieuwbouwhuis

Dit moet je allemaal doen voordat je er woont

Dit moet je allemaal doen voordat je er woont

Uw nieuwbouwspecialist

Uw Nieuwbouwspecialist

Ook op nieuwbouwgebied heeft Hoekstra alles in huis!

Een nieuwbouwhuis kopen is vaak spannend. U baseert uw keuze meestal op een tekening en u kunt niet altijd vooraf door het huis of de buurt lopen om te kijken of het u aanspreekt. Na uw beslissing bent u afhankelijk van de aannemer en ontwikkelaar: hoe snel en goed uw nieuwbouwhuis wordt gebouwd. Makelaardij Hoekstra kan u optimaal ondersteunen bij dit gehele traject. Een prettige zekerheid!

Grote betrokkenheid bij nieuwbouwprojecten
Als het gaat om nieuwbouwprojecten is specifieke bouwtechnische kennis een vereiste. Die heeft Hoekstra. Onze betrokkenheid bij alle nieuwbouwprojecten is immers groot. We zitten al bij de eerste ideeën met projectontwikkelaars en architecten aan tafel, zodat er projecten gerealiseerd worden die aansluiten op de wensen en behoeftes van onze klanten. Makelaardij Hoekstra heeft voor u dan ook echte toegevoegde waarde tijdens het gehele traject.
Voordelen van nieuwbouwhuis kopen
Het kopen van een nieuwbouwhuis biedt vele voordelen:

 • Optimale energievoorziening zodat u energie bespaart
 • Meer belastingvoordeel
 • Meer comfort
 • Meer ruimtelijke beleving
 • Meer sfeer en saamhorigheid
 • Meer woonplezier
 • Meer duurzaamheid
 • Meer toekomstige waarde
 • Meer veiligheid
 • Meer gemak
 • Meer eigen keuzes
 • Meer nieuw

Onze nieuwbouwmakelaars staan al jaren bekend als de specialisten op het gebied van nieuwbouw. Als geen ander kunnen wij u helpen om van de aankoop een echt succes te maken. Hierbij moet u denken aan de volgende stappen:

Stap 1: Woonwensen en financiële mogelijkheden

U wilt een nieuwbouwwoning kopen? Dan is het handig om al uw woonwensen op een rij te zetten. Wat vindt u belangrijk? Locatie? Wonen aan het water? Ruimte in de woning? Grootte? Stand van de tuin? Maak voor uzelf dit overzicht. Ook doet u er verstandig aan in dit stadium financieel advies in te winnen. Dan weet u precies hoeveel hypotheek u kunt krijgen en wat de bijbehorende maandlast wordt. Op die manier kunt u heel gericht zoeken en weet u precies wat uw mogelijkheden en beperkingen zijn. Uiteraard kunnen wij hierin adviseren en bemiddelen.

Stap 2: Op zoek naar uw droomwoning!

Misschien heeft u uw oog al laten vallen op een specifiek nieuwbouwproject- of woning. Maar u wilt ook graag weten wat er verder mogelijk is. Maak dan een afspraak met een van onze nieuwbouwmakelaars. Zij kennen alle projecten, weten welke woningen er gebouwd worden en kunnen u alles vertellen over de plannen en voorwaarden. Dat maakt het vinden van uw droomwoning makkelijker!

Stap 3: Een optie nemen op een nieuwbouwwoning

Wanneer u uw droomhuis heeft gevonden, kunt u een optie op de woning nemen. Deze optieperiode kunt u gebruiken om alles duidelijk in beeld te krijgen. Er vindt in deze periode een gesprek met onze nieuwbouwmakelaar plaats om het koopproces goed door te nemen.

Een nieuwbouwwoning wordt meestal inclusief eenvoudige badkamer en exclusief keuken opgeleverd. Vaak is er de mogelijkheid om door de aannemer diverse dingen te laten aanbrengen, veranderen en wijzigen. Te denken valt aan het plaatsen van een dakkapel, het uitbreiden van de complete woning, een bijkeuken of het luxer maken van de badkamer. Bij de meeste projecten is een keuzelijst beschikbaar met mogelijkheden voor meer- en minderwerk en de daarbij behorende prijzen. Tijdens het gesprek kijkt u samen met de makelaar gedetailleerd naar de bouwtekeningen, het meer- en minderwerk en overige zaken die aan de orde komen. Het spreekt voor zich dat uw Hoekstra-makelaar de tijd neemt en u optimaal adviseert.

Stap 4: Koop- en aannemingsovereenkomst

Als u heeft besloten tot aankoop wordt een koop- en aannemingsovereenkomst opgesteld. Deze kent twee delen: a) de koopovereenkomst voor de aankoop van de grond waarop het huis gebouwd gaat worden en b) de aannemingsovereenkomst waarin overeengekomen wordt dat het huis voor u gebouwd gaat worden. Wij nemen deze overeenkomsten stap voor stap met u door, zodat u precies weet waarvoor u tekent. Belangrijk, want het is waarschijnlijk de duurste aankoop in uw leven.

Stap 5: Afhandeling bij de notaris

Een nieuwbouwwoning wordt Vrij Op Naam (v.o.n.) gekocht. Dit betekent dat er geen overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarscourtage en taxatiekosten worden berekend over de koopsom. De kosten die gepaard gaan met de financiering zijn wel voor uw rekening. De koopsom van een nieuwbouwwoning wordt betaald in termijnen. Deze termijnen worden vastgesteld door de aannemer en staan opgenomen in de aannemingsovereenkomst. De eerste termijn is het betalen van de grond. Dit vindt plaats bij de notaris. Daarna wordt de koopsom, gedurende het bouwjaar, in termijnen verdeeld, bijvoorbeeld bij het gereedkomen van de begane grond vloer, vervolgens bij het gereedkomen van de eerste verdiepingsvloer, etc. De laatste termijn wordt betaald bij oplevering.

De notaris zorgt ervoor dat u officieel eigenaar wordt van de grond waarop de woning wordt gebouwd. Uw hypotheek moet op de dag van de afspraak met de notaris geregeld zijn, hiervoor zorgt uw hypotheekadviseur. U hoeft niet nog eens naar de notaris wanneer de woning wordt opgeleverd.

Stap 6: Uw woning wordt gebouwd

Gedurende de bouw wordt u verder begeleid door een koopbegeleider van de aannemer. Ieder project, iedere aannemer en iedere woning is anders. Er staat dan ook geen vaste termijn voor de bouw van een woning. Op het moment van aankoop van uw woning zal de aannemer een prognose geven van de opleveringsdatum. In de koop- en aannemingsovereenkomst wordt een uiterste termijn opgenomen, waarbinnen de woning gereed moet zijn. Dit worden ‘werkbare werkdagen’ genoemd. Enkele weken voor oplevering zal de aannemer de definitieve datum doorgeven. Het bouwen van een woning gebeurt voor het grootste deel ambachtelijk: als het vriest, kan er niet gemetseld worden, als het regent niet geschilderd, etc.

Stap 7: Vooroplevering en eindoplevering

Wanneer de woning bijna gereed is, wordt u uitgenodigd voor de ‘vooroplevering’: door de woning lopen en deze goed bekijken. Eventuele gebreken of aandachtspunten worden door de aannemer verholpen, voordat de woning definitief wordt opgeleverd. En dan is het zover, het moment waarnaar u reikhalzend heeft uitgekeken; uw woning is klaar! U neemt de sleutel in ontvangst en kunt aan slag om van het huis uw thuis te maken.