Rookmelders verplicht
5 gouden tips...
Wist jij dat rookmelders sinds 1 juli verplicht zijn? De verplichting geldt op elke woonlaag en in elke besloten ruimte waardoor een vluchtroute loopt. Nog geen rookmelders in huis? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan want rookmelders voorkomen niet alleen brandschade, ze kunnen ook je leven redden! Wij geven 5 gouden tips over rookmelders…
1. Waar en hoe?
Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies: het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal. Rook stijgt op en gaat cirkelen en komt zo vanzelf bij je melder terecht. Het advies is om in de hal en op de overloop een rookmelder op te hangen. Dit zijn meestal de vluchtroutes wanneer er brand uitbreekt. Ook is het verstandig om in de woonkamer en alle slaapkamers een rookmelder op te hangen. Ga je voor maximale veiligheid? Hang dan ook rookmelders in ruimtes waar meer risico is zoals bijvoorbeeld bij de cv-ketel of wasdroger. Een rookmelder moet 50 centimeter vanaf de muur of een hoek.
2. Een rookmelder met keurmerk
Kies altijd voor een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. Het keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Deze rookmelders werken detecteren tijdig rook, geven een luid en duidelijk geluidssignaal af en zijn eenvoudig te plaatsen.
3. Vervang rookmelders op tijd
10 jaar is ongeveer de technische levensduur van een rookmelder. Ze raken bijvoorbeeld vervuild, waardoor ze minder gevoelig worden. Vervang je rookmelders dus op tijd!
4. Slimme rookmelders
De technologie staat voor alles. Onze huizen worden telkens slimmer dus waarom onze rookmelders niet? Slimme rookmelders brengen je niet alleen thuis op de hoogte van gevaar maar ook op elke locatie via je telefoon. Zo weet je altijd wat er thuis gebeurt en kun je meteen in actie komen. Er zijn diverse merken en modellen op de markt. Vaak kun je slimme rookmelders ook aan elkaar koppelen of koppelen met andere slimme apparaten zoals lampen of raamsensoren. De keuze is reuze!
5. Klok verzetten = batterij vervangen
Vergeet niet om tijdig de batterijen van alle rookmelders te vervangen. De houdbaarheidsduur van batterijen verschilt enorm. Onze gouden tip is dan ook om rookmelders voor de zekerheid 1 keer per jaar te testen. Uiteraard piept de rookmelder als de batterij bijna op is. Een handig geheugensteuntje is een test tijdens het verzetten van de klok naar winter- of zomertijd. Zo weet je altijd zeker dat je rookmelders goed werken.