1. Home
  2. Hoekstra Magazine
  3. Makelaardij
  4. Makelaar Marcel over de kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

De kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

In gesprek met onze makelaar Marcel
26 september 2023
Hoekstra Magazine Makelaardij

De kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

In gesprek met onze makelaar Marcel

De woningmarkt is constant in beweging. Vergelijk de trend van vorig jaar maar eens met vandaag de dag! Wat betekent dit nu eigenlijk voor kopers, verkopers en huizenzoekers? Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben we in ons nieuwe magazine de wijze woorden en ervaringen verzameld van onze eigen woningmarkt experts. De makelaars die dagelijks te maken hebben met de dynamiek van de huizenmarkt.

In dit artikel onze makelaar Marcel zijn perspectieven, anekdotes en tips met jou, zodat je je weg kunt vinden in deze veranderende wereld. Ga er lekker voor zitten en laat je inspireren door de visie van onze expert!

Wat is er nu anders, ten opzichte van bijvoorbeeld vorig jaar, met betrekking tot het verkopen van een huis?

“Ik zie dat de vraag naar woningen blijft, maar dat de betaalbaarheid in sommige prijsklassen onder druk komt te staan door de stijgende hypotheekrente en de inflatie. Alles wordt duurder, maar dat betekent absoluut niet dat het op dit moment niet mogelijk is om je huis voor de juiste prijs te verkopen. Voorheen was een verkoop vanzelfsprekend. Binnen een paar uur zaten de bezichtigingen vol, was er ontzettend veel interesse en daardoor veel biedingen, wordt de koopakte gemaakt, ondertekend en verkocht was de woning. Die zekerheid is nu wat afgenomen, maar het is nog steeds mogelijk om je huis goed te verkopen. Met name de hippe en instapklare woningen zijn nog steeds ontzettend populair.”

Wat zijn belangrijke aandachtspunten als je je huis wilt verkopen in de huidige markt?

“Voorheen was een energielabel niet of nauwelijks belangrijk, maar op dit moment is dat belangrijker dan ooit. Duurzaamheid is voor veel mensen een belangrijke topic en de toekomst vraagt dit natuurlijk ook. Voorheen verkocht een mooie woonboerderij met energielabel G net zo goed als een B-label, maar dat ligt op dit moment wel wat anders. Investeren in het verduurzamen van je woning en dus in een goed energielabel is het in deze markt dubbel en dwars waard. Daarnaast is het belangrijk dat de presentatie van de woning gewoon goed is. Er is veel vraag naar instapklare woningen. Iedereen leeft onder druk, er is weinig tijd, mensen willen niet te veel klussen. Mensen willen gewoon graag in een nieuwe woning waar ze weinig aan hoeven te doen. Voor een verkoop adviseer ik dan ook vaak om kleine simpele dingen in orde te maken. Als het huis er goed uitziet helpt dit ontzettend mee met de verkoop.”

Is het nog steeds interessant om je huis te verkopen en wat wil jij kopers meegeven?

“Op dit moment je huis verkopen is zeker nog interessant. Extreem overbieden was de norm, maar is nu sporadisch. In de oververhitte markt zag je bijvoorbeeld dat er makkelijk met 40.000 euro werd overboden. Nu is dat bijvoorbeeld 20.000. Een gezonde ontwikkeling als je het mij vraagt. Men dacht dat wij dat als makelaars helemaal fantastisch vonden, maar ik persoonlijk vond dat juist niet. Ik voelde mezelf wel eens een portier. Voordeur open en deur weer dicht. Het echte makelen was er niet meer bij. Je pleegde een leuk telefoontje, maar moest tegelijkertijd heel veel mensen steeds weer teleurstellen. De huidige markt maakt het werk voor mij als makelaar veel leuker. Vraag en aanbod is meer in balans. Mensen hebben meer tijd om goed over het kopen van een woning na te denken en in mijn ogen is dat erg belangrijk. Je gaat er wonen, het wordt je nieuwe thuis en het is belangrijk dat je je goed voelt op een nieuwe plek. Voor mij als makelaar is het belangrijk om zoveel mogelijk te investeren in tijd en iedereen het huis goed te laten zien. De mensen die komen kijken zijn serieus op zoek en de vraag en prijzen zijn goed. Dus twijfelen over op dit moment je huis wel of niet verkopen is absoluut niet nodig.”

Deel dit bericht