1. Home
  2. Bedrijfsmakelaardij
  3. Makelaardij Hoekstra staat met beide benen in het agrarische werkveld
11 oktober 2022
Bedrijfsmakelaardij

Makelaardij Hoekstra staat met beide benen in het agrarische werkveld

Agrarische taxatie

In 2021 kon Arend Stuyt (49) doen waar hij lange tijd van droomde: boer worden. Arend nam de boerderij aan de Houn in Leeuwarden over van de vorige eigenaar. Voordat hij aan het roer van zijn onderneming kon staan, moest een agrarische taxatie duidelijkheid geven over belangrijke zaken. “Ik kon me direct vinden in de rapportage die Juko Schoonhoven opstelde.”

Arend kreeg in 2021 een brochure van zijn accountant toegeschoven. “Al vaker besproken we mijn wens om een boerderij te bestieren en toen hij er lucht van kreeg dat de boerderij aan de Houn vrijkwam, kreeg dat idee ineens gestalte. Hij zei: ‘Moet je horen, dit is echt iets voor jou, we hebben het er vaker over gehad, maar nu komt er een gouden kans om de hoek kijken. ´ Zo is het begonnen.”

De expertise op zak

“Zelf heb ik de landbouwschool gedaan, maar toch is het anders gelopen dan je zou verwachten. Ik kon de ouderlijke onderneming –een varkenshouderij- niet overnemen, het bedrijf was te klein. Maar er moest wel brood op de plank komen, dus ging ik heel iets ander doen: de vastgoedwereld in”, vertelt Arend.

 

“Ik greep de kans om het melkveebedrijf over te nemen direct met beide handen aan. De formaliteiten kwamen aan bod en ik wilde daarvoor een lokale taxateur inschakelen. Iemand die de expertise op zak heeft en die kan verbinden aan de kennis van de omgeving. Met het bedrijven van handel gaat het ook zo, een lokaal persoon kent de ins en outs. Ik wist daardoor al snel dat Juko van Makelaardij Hoekstra over de juiste kennis beschikte en de juiste man voor deze taxatie was”, zegt Arend.

Dankbaar werk

Arend is blij met de wending die zijn werkende leven kreeg. “De omgang met de dieren, het vele buitenzijn en vrij wonen: ik houd ervan. Ik krijg bijvoorbeeld heel bewust mee hoe de seizoenen veranderen en langzaam in elkaar overlopen. Alle inspanningen die ik lever op het land krijg ik terug. Dat is dankbaar en mooi werk. En niet te vergeten: de kalfjes groot zien worden, dat vind ik mooi.”

Bij een agrarische taxatie wordt gekeken naar het rendement van de mogelijke investeringen. Er komt onder meer boven tafel of je die investering gaat terugverdienen. Dat is op het melkveebedrijf van Arend het geval, wees de taxatie uit. “In eerste instantie was er nog geen robotsysteem, dat is er recent bij gekomen. Nu staan er twee Fullwood Merlin robots, die ervoor zorgen dat de 85 koeien drie keer per dag in een vlot tempo worden gemolken –het melken beslaat per keer zeven of acht minuten. Een stukje arbeidsverlichting en -besparing”, legt Arend uit.

De juiste investering

Bij een agrarische taxatie komen heel wat zaken kijken. Kennis van regelgeving, risico’s, grondsoorten en ontwikkelingen in de sector, maar ook kennis van de lokale markt. Arend vertelt: “Ik heb mijn zaken op orde, dat is fijn. En wat me destijds op weg geholpen heeft is de duidelijkheid die de rapportage van Juko mij bood. Die was helder en duidelijk. Ik kon me daar goed in vinden en mede daardoor was de deal snel beklonken.”

Niemand kan in de toekomst kijken, maar Arend heeft met het gouden plekje aan de Houn meer ijzers in het vuur. ” De grond die ik kocht blijkt ‘warme grond’ te zijn. Strategisch gelegen grond waar in de nabije toekomst mogelijk op gebouwd kan worden”, licht Arend toe. “De kans is groot dat Makelaardij Hoekstra daar in de toekomst een rol in gaat spelen”, geeft Arend uit eerste hand weg

Vol van het vak

Juko Schoonhoven is taxateur bij Hoekstra en hielp Arend bij de taxatie van zijn agrarisch vastgoed. Op de vraag wat het mooiste aan het werk als agrarisch taxateur is, zegt Juko bevlogen: “De mensen. Om een kijkje te krijgen in de keuken van een onderneming. De meeste boeren zijn helemaal vol van hun vak, dat is heel mooi om te zien”, sluit Juko af.

Ben jij eigenaar van een akkerbouw- of melkveebedrijf en wil je dit vastgoed laten taxeren? Juko Schoonhoven heeft de kennis van het vak en spreekt de taal van de boeren. Als grote speler in het professioneel agrarisch vastgoedbeheer bewegen de taxateurs van Hoekstra daarnaast mee met de dynamische agrarische markt. Hier vind je meer informatie over wat we voor je kunnen betekenen. Interesse in een taxatie of een vrijblijvend gesprek aanvragen? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

Deel dit bericht