1. Home
  2. Makelaardij
  3. Nieuws
  4. Blog: Wat zeggen Funda’s cijfers over de woningmarkt?

Blog: Wat zeggen Funda's cijfers over de woningmarkt?

De belangrijkste trends en ontwikkelingen.
25 januari 2024
Makelaardij Nieuws

Funda's cijfers onthullen trends op de woningmarkt in 2023 en vooruitzichten voor 2024

Onlangs heeft Funda waardevolle cijfers over de huidige stand van zaken op de woningmarkt met ons gedeeld. In dit blog delen wij dan ook graag de meest recente inzichten welke zijn gebaseerd op gegevens bijgewerkt tot 18 januari 2024. Dit werpt niet alleen een terugblik op het afgelopen jaar, maar geeft ook een vooruitblik op wat we kunnen verwachten in 2024.

We nemen je mee door de belangrijkste trends en ontwikkelingen. Of je nu een huizenzoeker bent op zoek naar je droomhuis of een geïnteresseerde verkoper die de markt in de gaten houdt, deze cijfers kunnen waardevolle inzichten bieden.

Huizenmarkt in 2023: Een Overzicht

Het in 2022 flink toegenomen vertrouwen onder kopers bereikte in de eerste helft van 2023 een piek. Dit vertaalde zich in het eerste kwartaal in een korte opleving van het aantal mensen met koopplannen, maar die stijgende lijn zette verder niet door. De vraag naar woningen blijft groter dan het aanbod en het aantal nieuwe huizen op Funda lag vorig jaar lager dan in 2022. In de Funda Index zagen we de concurrentie tussen kopers weer toenemen. In het vierde kwartaal waren contactaanvragen maar liefst 23,7% hoger dan het jaar ervoor. Interessant om te zien is ook de terugkeer van de voorkeur voor eerst kopen en dan pas verkopen.

Voordelen voor verkopers

Voor verkopers zijn deze ontwikkelingen gunstig. Het verkoopvertrouwen nam in 2023 voorzichtig toe na een sterke daling in 2022. Het aantal mensen met verkoopplannen schommelde nogal, maar bleef min of meer gelijk aan 2022.

Opbieden en Huizenprijzen

Na een dip in de zomer van 2023 zijn de huizenprijzen weer aan het stijgen. Potentiële kopers merken dat ze (weer) vaker moeten overbieden. De Funda Index suggereert daarnaast dat de prijscategorie waarbinnen mensen zoeken opschuift van 2 tot 4 ton naar 3 tot 5 ton. Ook de concurrentie in die prijscategorie is toegenomen. Dit zijn landelijke cijfers we informeren je graag over de cijfers welke in jouw omgeving van toepassing zijn. Hiervoor kun je contact opnemen met onze makelaars, zij vertellen je graag meer.

Duurzaamheid als Beslissende Factor

Duurzaamheid is een groeiende factor in de keuze van huizenkopers. Onderzoeken tonen aan dat steeds meer mensen duurzaamheid zwaar laten meewegen in hun beslissing. Bovendien maken nieuwe maatregelen het kopen van een huis met een goed energielabel aantrekkelijker. Ook hier kan Makelaardij Hoekstra je helpen d.m.v. een duurzaamheidsscan.

Vooruitzichten voor 2024

De beschikbare nieuwe woningen op Funda dalen al enkele kwartalen op rij, terwijl een toenemend aantal mensen verwacht dat er weer meer overboden zal gaan worden. Ondanks schommelingen in de verkoopintentie, zien we dat het verkoopvertrouwen gestaag toeneemt. Dit duidt op een positieve trend en een groter geloof in de mogelijkheden van een succesvolle verkoop. Een goed teken voor huizenverkopers.

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en hoe deze jouw plannen kunnen beïnvloeden? Blijf op de hoogte van onze updates en aarzel niet om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies toe.

Aankoopbegeleiding Cruciaal

Jeroen Blom, Funda’s accountmanager, benadrukt het toenemende belang van aankoopbegeleiding, vooral omdat  de verwachting is dat overbieden weer de norm wordt. Onze makelaars kunnen je hierbij begeleiden en adviseren. Onze (aankoop)makelaars weten precies wat er speelt en hebben veel kennis is huis. De basis voor een eerlijk en realistisch advies Meer weten? neem dan contact met ons op.

Conclusie: Cijfers in de praktijk

Heb je vragen over hoe deze trends zich vertalen naar jouw specifieke situatie? Wij staan voor je klaar om je te adviseren. Met onze jarenlange ervaring, kennis en data zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw (zoek)gebied.  Laten we samen anticiperen op wat 2024 voor de woningmarkt in petto heeft.

Deel dit bericht