1. Home
  2. Makelaardij
  3. Wonen in Fryslân
  4. Wij maken ons sterk voor de starter op de woningmarkt
08 juni 2019
Makelaardij Wonen in Fryslân

Wij maken ons sterk voor de starter op de woningmarkt

In de huidige woningmarkt is het voor starters niet gemakkelijk om een woning te kopen. En dat komt niet alleen omdat starters minder kunnen lenen dan voorheen, ook het aanbod van woningen voor deze doelgroep is gering. “Desondanks slagen starters er nog wel in een woning te kopen en daarbij helpen wij ze graag”, zeggen makelaars Marcel Looyenga en Willem van der Ark van Makelaardij Hoekstra.

Marcel en Willem zijn blij met het feit dat ouders in veel gevallen willen meehelpen om de koop van een woning mogelijk te maken. “Banken hebben daarvoor goede regelingen getroffen en ook de overheid werkt mee. Immers, ouders mogen eenmalig maximaal 102.010 euro schenken voor de aanschaf van een eerste woning van hun kind, zonder dat ze daarover belasting hoeven te betalen. Daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt.”

Kritisch en druk

In de praktijk ziet Willem dat veel starters op de woningmarkt kritisch zijn en het druk hebben. “Ze zoeken daarom een huis wat klaar is en waar geen onderhoud nodig is, maar die zijn vaak duurder dan bijvoorbeeld een opknapper. Als je zelf handig bent, dan heb je meer keuze. Blijkbaar ontbreekt het veel starters aan tijd.”

Zeker in Leeuwarden is het aanbod van startertswoningen gering. “In de dorpen is de markt voor een starter beter, daar staan vaak nog wel goed onderhouden woningen te koop”, geeft Marcel aan. “Maar, in Leeuwarden is inderdaad sprake van een tekort aan geschikte woningen, waardoor er vaak onderhands wordt geboden of kopers boven de vraagprijs bieden. Als je start op de woningmarkt kun je daar onzeker van worden, waardoor je vaak achter het net vist.” Een makelaar kan helpen om je wegwijs te maken op de woningmarkt en hij of zij weet vaak in een vroegtijdig stadium waar geschikte woningen te koop staan of komen.

Als je zelf handig bent, dan heb je meer keuze.

Bouwen

Een oplossing voor het tekort is uiteraard het bouwen van meer woningen en wat dat betreft staat men in Leeuwarden en ook in andere steden en dorpen in Friesland niet stil. Ook woningbouwcorporaties verkopen regelmatig voormalige huurwoningen, die interessant zijn voor starters. “In veel gevallen mogen deze woningen uitsluitend voor eigen gebruik worden gekocht of voor familie in de eerste bloedlijn, dus wanneer ouders een woning voor hun zoon of dochter kopen”, legt Marcel uit.

Willem vindt dat een goede ontwikkeling, omdat daarmee beleggers buiten de deur worden gehouden. “We hebben dat ook gezien in het appartementencomplex Wonen in ’t Pakhuis in Sneek. “De appartementen mochten alleen verkocht worden wanneer de koper er zelf in ging wonen en dat ging razendsnel. Met dit soort projecten kunnen starters geholpen worden en maken ze een goede start op de woningmarkt. Dat is waar we naartoe moeten.”

Marcel zegt tenslotte dat de overheid maatregelen kan nemen die het makkelijker maken voor de starter om een woning te kopen. “Bijvoorbeeld door de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Het is een kleine stap, maar alle kleine beetjes helpen. Het kan een impuls zijn voor de startersmarkt.”

Deel dit bericht