1. Home
  2. Hoekstra Magazine
  3. Nieuwbouw
  4. VDM Woningen bouwt aan duurzame nieuwbouw in Drachten

VDM Woningen bouwt aan duurzame nieuwbouw in Drachten

Houtskeletbouw voldoet aan alle eisen van deze tijd
23 augustus 2023
Hoekstra Magazine Nieuwbouw

VDM Woningen bouwt aan duurzame nieuwbouw in Drachten

Houtskeletbouw voldoet aan alle eisen van deze tijd

Duurzaam wordt bij VDM Woningen met hoofdletters geschreven. Zo is het in Drogeham gevestigde bedrijf al ruim 40 jaar specialist in de bouw van houtskeletwoningen. En die manier van bouwen past perfect bij de duurzame ontwikkeling die de bouwsector doormaakt. Maar, duurzaam is veel meer bij VDM Woningen. Zo is de fabriek waarin de prefab onderdelen worden gemaakt geheel energieneutraal. Sterker nog, deze levert energie, waarmee bijvoorbeeld de kantoren worden verwarmd. Dat de bouw van houtskeletwoningen voor de consument vele voordelen biedt, legt directeur Jan van der Meer graag uit.

“Met houtskeletbouw, wat wij afkorten als hsb, kun je relatief snel een duurzame en betaalbare woning realiseren. Daarbij kunnen wij woningen in vele stijlen bouwen, zodat het ontwerp precies aansluit bij de wensen van de toekomstige bewoner.” Dat heeft te maken met de manier waarop VDM Woningen werkt. Een ontwerp wordt namelijk geheel in 3D getekend, waarna de prefab onderdelen vervolgens in de fabriek worden geproduceerd. “Onze fabriek is papierloos”, legt Van der Meer uit. “Het gehele proces wordt door de computer aangestuurd, wat zorgt voor uiterste precisie in het bouwproces.”

In één dag

Nadat alle prefab onderdelen zijn gefabriceerd, worden deze op de vrachtwagen geladen die ze naar de plaats van bestemming brengt. “Omdat de prefab onderdelen van hout zijn, is het transport veel minder zwaar dan bij traditionele bouw en heb je minder vrachtwagens nodig.” Legt Van der Meer uit. “Zijn alle prefab onderdelen op de juiste plaats, dan staat er in één dag een wind- en waterdichte constructie. Daardoor heeft het weer weinig invloed op de binnenafwerking en kunnen medewerkers in principe altijd verder met de bouw en afwerking.” Dat de bouw van een houtskeletbouw woning sneller gaat dan traditionele bouw, behoeft dan ook geen nader betoog. “We kunnen een woning ongeveer een half jaar sneller bouwen.”

De bouw van een houtskeletbouw woning gaat sneller dan traditionele bouw

Buitenschil

Houtskeletbouw wil niet zeggen dat de hele woning van hout is. Van der Meer: “Dat klopt. De buitenschil is meestal van steen opgebouwd, maar het komt ook voor dat voor hout of gevelplaten wordt gekozen, afhankelijk van wat de toekomstige bewoner wenst.” Uiteraard worden de prefab elementen voorzien van dik isolatiemateriaal. “Voordeel is dat de elementen in de fabriek, dus onder ideale, droge omstandigheden in elkaar worden gezet.”

Fabriek

Dat hout een duurzaam bouwmateriaal is, spreekt voor zich. Maar, zoals aangegeven voert VDM Woningen duurzaamheid veel verder door, zoals met de energieleverende fabriek. “Op de fabriek liggen 3.200 zonnepanelen, waarmee niet alleen de fabriek wordt aangestuurd, maar waarmee we jaarlijks ook nog aan 150 gezinnen de stroom leveren. Met het hout en de spaanders, die tijdens de productie van de prefab onderdelen afvallen, worden onze kantoren verwarmd. Daarnaast maken we gebruik van warmtepompen voor de koeling, die worden gevoed door de zonnepanelen. Daardoor is hier een energieleverende locatie ontstaan.”

Binnenklimaat

Terug naar de houtskeletbouw woning, die volgens Van der Meer een prettig binnenklimaat heeft. “Dat komt omdat er met natuurlijke producten en materialen wordt gewerkt. Hout ademt en dat merk je wanneer je daar dagelijks in aanwezig bent.” Mede vanwege de lichte constructie en het gebruik van hout, zijn de woningen uitermate geschikt voor aardbevingsbestendig bouwen. “We hebben in het aardbevingsgebied in Groningen inmiddels ruim 600 woningen gebouwd en we zijn daar voorlopig nog wel actief.”
Op Molenhof in Drachten bouwt VDM Woningen 8 halfvrijstaande en energiezuinige woningen, met een lichte en moderne uitstraling. Deze woningen worden door Makelaardij Hoekstra verkocht. Van der Meer: “Ze liggen dichtbij het centrum, onderwijsinstellingen en sport- en recreatiegelegenheden. Het verbaast ons dan ook niet dat de belangstelling groot is.” Tevens is Hoekstra gestart met de verkoop van 8 levensloopgeschikte halfvrijstaande woningen aan de Ratelwacht in Drachten. Ook deze woningen zijn zeer energiezuinig. Het bijzondere aan deze woningen is dat ze ook uitgevoerd kunnen worden als gezinswoningen.

Kansen

En zo is VDM Woningen op talloze locaties in Fryslân aan het bouwen. “Er komt nog veel meer aan”, voorspelt Van der Meer. “We zien momenteel veel reuring in dorpen met bouwmogelijkheden. Daar liggen de kansen voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Daarnaast gaat de komende tijd de bouwproductie van corporaties verder toenemen en daarvoor bouwen we ook regelmatig houtskeletwoningen.”

“Er is een groot woningtekort”, besluit Van der Meer. “Het geld is er wel, alleen hebben we momenteel te maken met een hogere rente dan we gewend zijn. Dat is van tijdelijke aard. Als er op alle vlakken weer stabiliteit komt, zal de vraag naar woningen sterk toenemen. Dat is een kwestie van tijd. We bouwen nu circa 250 woningen per jaar, dat aantal kunnen we dankzij onze volledig geautomatiseerde fabriek snel opvoeren. Kortom, wij zijn er klaar voor, zowel voor de projectmatige als particuliere markt. We bouwen woningen voor alle generaties: van starters-, gezins- tot levensloopgeschikte woningen. Wij denken graag mee in de wensen van toekomstige bewoners. Daarmee willen wij voor nu en de toekomst duurzame woonwaarde creëren.”

Meer informatie?

Wil jij wonen op een plek waar alle voorzieningen in de nabije omgeving aanwezig zijn? Bekijk onderstaande projecten op onze website:

makelaardijhoekstra.nl/nieuwbouw/project/drachten-ratelwacht/
makelaardijhoekstra.nl/nieuwbouw/project/drachten-molenhof/

Deel dit bericht