1. Home
  2. Nieuwbouw
  3. Wonen in Fryslân
  4. Unieke en persoonlijke Ekowood Pakhuizen
09 oktober 2019
Nieuwbouw Wonen in Fryslân

Unieke en persoonlijke Ekowood Pakhuizen

Duurzaam wonen in Wiarda

Woningen gebouwd van duurzaam geproduceerd hout en herbruikbare bouwmaterialen. Er wordt al lang over gepraat. Ekowood Houses, een initiatief van Brummelhuis, gaat binnenkort in verkoop met 5 Ekowood Pakhuizen in Wiarda te Leeuwarden. “We noemen dit circulair en biobased bouwen, waarbij we nu starten met ons eerste project”, legt Martijn van Toor, directeur van Ekowood Houses en Brummelhuis uit.

Het project is een samenwerking met gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development. “Hiermee bieden we een antwoord op ontwikkelingen in de toekomst en dat past perfect in het buurtschap Wiarda. We verwachten veel belangstelling voor deze woningen.” Het is geen verrassing dat juist Brummelhuis met deze circulaire en biobased Ekowood Houses op de markt komt. Brummelhuis is namelijk dé specialist in woningen die volgens individuele wensen worden ontwikkeld en gerealiseerd. Alles kan en niets hoeft.

Vooruitstrevend

En bijzondere woningen zijn het en bovenal vooruitstrevend. Zo zijn de woningen grotendeels houtskelet, waarbij de isolatie ook van hout is. “Alle hout dat we gebruiken is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Europa”, legt Van Toor uit. “Dit betekent dat elk huis in principe over 25 jaar opnieuw gegroeid is.” Bijzonder zijn ook de stenen die in de gevel worden gebruikt, deze worden namelijk niet gemetseld. Van Toor:” We maken hierbij gebruik van het clickbrick-systeem. Stenen worden op elkaar gezet en verbonden via strips. Dit systeem bestaat al een paar jaar. Indien nodig kunnen deze stenen hergebruikt worden. Verder komen de dakpannen op de schuurtjes van een recent gesloopt pand in Amsterdam, deze kunnen eventueel ook weer hergebruikt worden.”

Comfort

Uiteraard staat bij de bouw van de Ekowood Pakhuizen het comfort van de bewoners voorop. Zo worden de woningen damp-open, wat het leefklimaat ten goede komt. “Damp-open wordt ervaren als natuurlijk comfort in een huis dat leeft”, stelt Van Toor. “Zomers zijn de woningen koel, terwijl ze in de winter aangenaam warm zijn. Dat heeft vooral te maken met de hoge isolatiewaarde van de woningen. Zowel de wanden, muren als het dak worden allemaal RC8, wat staat voor een hoge isolatiewaarde. De woningen worden verwarmd via infrarood verwarming, een warmtepomp is dus niet nodig. Daarmee voldoen de woningen ruimschoots aan de steeds strengere eisen die de overheid stelt aan woningen, met het oog op de klimaatdoelen en de energietransitie.”

Damp-open wordt ervaren als natuurlijk comfort in een huis dat leeft.

Persoonlijke wensen

Persoonlijke wensen

En ook aan de architectuur van de woningen is gedacht. De Ekowood Pakhuizen die in Wiarda worden gebouwd zien er dan ook fraai uit. De huizen zijn ruim met een gemiddelde inhoud van 550 m3 en bestaan uit 3 verdiepingen, waarbij de bovenverdieping heel bijzonder is. Van Toor:” Deze verdieping is bijna volledig open tot aan de kap, dat kom je niet vaak tegen en dat geeft de woningen een aparte uitstraling.” Toekomstige bewoners kunnen hun persoonlijke wensen qua indeling kenbaar maken. “Immers, Ekowood Houses bouwt klantgericht. Wilt u 4, 3 of 2 slaapkamers? Zeg het maar. Het kan allemaal”, geeft Van Toor aan. “We nodigen belangstellenden ook graag in ons Bouwinspiratie Centrum uit. Dan kunnen specifieke wensen worden besproken, maar kan men ook zien en voelen welke materialen we gebruiken. Dit is ons antwoord op alle digitale ontwikkelingen. Want, je kunt alles op het Internet bekijken, maar onze ervaring is dat mensen graag met eigen ogen willen zien hoe een en ander eruit ziet. Dat kan in het Bouwinspiratie Centrum.”

Toekomstige bewoners kunnen hun persoonlijke wensen qua indeling kenbaar maken.

Tenslotte geeft Van Toor aan dat de bouwtijd van een Ekowood Pakhuis relatief kort is. “Veel wordt voorbereid in de fabriek. Voordeel daarvan is dat het aantal vervoersbewegingen op de bouw beperkt wordt. Op die manier dragen we bij aan een manier van bouwen waarbij het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien. Kortom, een Ekowood Pakhuis is het antwoord op het bouwen van de toekomst.”

Start verkoop

Op 7 november gaan we in verkoop met de 5 Ekowood Pakhuizen! U bent tussen 17:00 en 19:00 uur van harte welkom op ons kantoor in Leeuwarden. Tijdens de start verkoop kunt u al uw vragen stellen en de verkoopdocumentatie in ontvangst nemen. Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws omtrent de Ekowood Pakhuizen in Wiarda? Laat dan hieronder uw gegevens achter!

Deel dit bericht