1. Home
  2. Nieuws
  3. Starter op de woningmarkt? Met dit fonds kun je €50.000 leenkorting krijgen!
15 april 2024
Nieuws

Starter op de woningmarkt? Met dit fonds kun je €50.000 leenkorting krijgen!

Na deze zomer kunnen starters iets gemakkelijker toetreden tot de woningmarkt met de introductie van het Nationaal Koopstartfonds. Starters kunnen dan maximaal 50.000 euro aan kopers korting ontvangen, maar ze moeten daarvoor wel aan bepaalde criteria voldoen.

De kansen voor starters op een eigen huis zijn historisch laag. Recent onderzoek toonde aan dat het nog nooit zo moeilijk was om een eerste woning te kopen in de afgelopen veertig jaar als nu. Om deze groep te ondersteunen, wordt het Nationaal Koopstartfonds opgericht door de overheid. De minister heeft hier een budget van 70 miljoen euro voor vrijgemaakt, met de verwachting dat projectontwikkelaars en gemeenten ook zullen bijdragen.

Via dit nieuwe fonds kunnen starters een korting van maximaal 50.000 euro krijgen op de aankoopprijs van een nieuwbouwwoning, mits deze niet meer dan 390.000 euro kost. Bovendien mogen de kopers maximaal twee keer het modale inkomen verdienen.

Deze kopers korting maakt het voor starters iets haalbaarder om een woning te kopen. De korting wordt uiteindelijk terugbetaald aan het fonds bij verkoop van de woning. Minister Hugo de Jonge heeft de ambitie om het Koopstartfonds dit jaar te lanceren, hoewel de exacte startdatum nog niet bekend is. Aangezien het fonds alleen geldt voor nieuwbouwwoningen zullen de eerste woningen ongeveer een jaar later opgeleverd worden.

Het fonds kan overigens niet rechtstreeks worden aangesproken door individuele kopers; dit verloopt via projectontwikkelaars, corporaties of gemeenten.

Deel dit bericht