1. Home
  2. Wonen in Fryslân
  3. Op weg naar jouw droomwoning
17 juli 2019
Wonen in Fryslân

Op weg naar jouw droomwoning

Op zoek naar een nieuwe woning? Dan wacht je een spannende, maar leuke tijd! Waarschijnlijk heb je al een woonwensenlijst samengesteld. Top! Maar wees wel reëel: de kans dat de eerste bezichtiging liefde op het eerste gezicht is en de deal wordt beklonken met champagne is eerder uitzondering dan regel. En vaak is dit maar goed ook, want hoe meer huizen je bezichtigt, hoe duidelijker je een beeld krijgt van wat je écht wilt. Wij helpen jou graag op weg bij deze zoektocht.

Jouw woonwensen heb je kraakhelder. Nu is het tijd om prioriteiten te stellen en het kaf van het koren te scheiden. Denk toekomstgericht en nuchter. Een huis met een tuin op het zuiden en het centrum op steenworpafstand, zijn vaststaande gegeven en verander je niet. Maar een whirlpool in de achtertuin of een spiksplinternieuwe keuken met de allernieuwste snufjes, zijn wensen die je in de loop van de tijd nog in alle rust en volledig naar jouw smaak kan vormgeven.

De buurt

De buurt waarin jouw droomhuis staat is een belangrijk aspect. Gaat de keus uit naar het rustige dorpse leven of de stad met zijn gezellige commotie? Als je kinderen hebt of misschien een kinderwens, dan is lange-termijn denken aan te bevelen. Een buurt waar jouw kroost veilig kan rondstappen en die autoluw is, is dan een groot goed. Ga ook eens buiten het moment van een geplande bezichtiging om sfeer proeven in de betreffende buurt. Misschien kun je alvast een praatje aanknopen met een toekomstige buur en wie weet kom je zo meer over het huis en de buurt te weten.

Aankoopmakelaar

Het is natuurlijk geen noodzaak om een aankoopmakelaar in de arm te nemen wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, maar handig is het wel. De makelaar weet namelijk alles van de huizenmarkt en helpt jou bovendien om jouw droomhuis zo voordelig mogelijk in bezit te krijgen. Als klankbord van de huizenmarkt in het noorden weet Makelaardij Hoekstra ook jouw huizenwens in vervulling te brengen. Daar kleven alleen maar voordelen aan: mocht het huis waar jij je zinnen op hebt gezet in de praktijk toch niet zo goed uit de verf komen, dan maakt de makelaar zich sterk om voor jou een ander huis te zoeken dat al jouw woonwensen afvinkt.

Bezichtigen

Het is gelukt: je hebt een huis op het oog dat aan jouw complete wensenlijst voldoet. Check! Een bezichtiging van de woning is de volgende stap. Als je toestemming hebt is het handig om foto’s te maken. Zo heb je na afloop precies voor ogen hoe een bepaalde ruimte van het huis er uitzag, mocht deze je niet meer zo helder voor de geest staan. Schenk extra aandacht aan de cv-ketel. Hoe oud is deze en is de ketel nog in goede staat? Ook de kozijnen en het schilderwerk verdienen een kritische blik: vertonen de kozijnen geen sleetse plekken en zitten ze nog goed in de verf? Maak eventuele gebreken van het huis nu bespreekbaar.

Onderhandelen

Tussen de huizen die je hebt bezichtigd zit jouw absolute droomhuis. Gefeliciteerd! Nu begint het echte onderhandelen. Wat is dan belangrijk? Natuurlijk heb je een budget voor ogen: wat kun je maximaal uitgeven, en wat wíl je maximaal uitgeven? Houd dit bedrag in je achterhoofd tijdens onderhandeling en overschrijd het niet. Heb je een bod uitgebracht, dan kun je een tegenbod verwachten. Houd je hoofd koel en blijf geduldig. Hierdoor verzeker je jezelf van een sterke positie.

Makelaardij Hoekstra kan je alles vertellen over de huidige huizenmarkt. Stap eens bij ons binnen in één van onze kantoren en we vertellen je graag onze bevindingen.

Deel dit bericht