1. Home
  2. Nieuwbouw
  3. Wonen in Fryslân
  4. Middelsee, een stoere innovatieve wijk met stadse allure

Middelsee, een stoere innovatieve wijk met stadse allure

Alles wat de stad heeft, vind je straks ook hier
21 januari 2022
Nieuwbouw Wonen in Fryslân

Middelsee, een stoere innovatieve wijk met stadse allure

Alles wat de stad heeft, vind je straks ook hier

Innovatief, hip, stoer en vooral: stads. De nieuwe wijk Middelsee aan de zuidkant van Leeuwarden wordt anders dan eerder gebouwde wijken in de Friese hoofdstad. Heel anders. Wethouder Hein de Haan van de gemeente Leeuwarden, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gebied, is enthousiast over de nieuwe wijk. “Middelsee krijgt een stedelijk karakter met deelgebieden die geïnspireerd zijn op het DNA van de oude Friese steden. Binnen Friesland is dit op deze manier nog niet eerder gedaan. Het is absoluut een uniek concept in het Noorden. Misschien zelfs wel in Nederland.”

Van luxe appartement tot betaalbare huurwoning

Absoluut een uniek concept

Waar een nieuwe buitenwijk vrijwel altijd bestaat uit appartementen en grondgebonden woningen met een tuin, geldt dat niet voor Middelsee. Hier zijn alle kenmerken van een stad aanwezig. De gemeente Leeuwarden heeft samen met Makelaardij Hoekstra en geselecteerde projectontwikkelaars en architecten een sterk, onderscheidend concept neergezet. “Middelsee wordt anders, ook omdat de stad aan het veranderen is. Het wordt de grootste uitbreidingswijk van Friesland. Hier bouwen we de komende jaren liefst 3200 woningen in meerdere deelgebieden”, vertelt De Haan. Een stad in een stad, zou je kunnen zeggen. En een wijk voor iedereen: hier komen luxe appartementen en woningen aan het water, maar ook betaalbare rijtjeswoningen. Daarvan zal zo’n 15% uit sociale huurwoningen bestaan en komen er ook woningen in het middenhuursegment. “We gaan nieuwe dingen doen. Dat is best een beetje spannend, maar ik weet zeker dat het een fantastische wijk wordt. Makelaars, architecten en projectontwikkelaars zijn allemaal razend enthousiast over dit project. En de animo voor wonen in Middelsee is heel hoog merken we, ook niet onbelangrijk.”

Intensieve bouw, hoge kwaliteit van wonen

Alles wat de stad heeft, vind je straks ook in Middelsee. De Haan: “De wijk krijgt echt een stedelijk karakter. Dat wil zeggen dat we hier meer woningen per vierkante kilometer gaan bouwen. Ter vergelijking: het gebied is ongeveer een derde van de wijk Zuiderburen, maar er komen ongeveer evenveel woningen.” Dat gaat niet ten koste van de kwaliteit van leven, denkt De Haan. “In tegendeel. De kwaliteit van wonen en leven houden we hoog met bijvoorbeeld autovrije straten. Dat betekent: de auto niet meer bij de deur parkeren, maar even verderop op een clusterplaats. Er komt zelfs geen pakketbezorger de straat in. Daarvoor moet je naar het pakket-ophaalpunt op de hoek van de straat. Ideaal voor bijvoorbeeld gezinnen met jonge kinderen. Kinderen kunnen ongestoord de weg oversteken tijdens het spelen. Bovendien heb je met het toekomstige treinstation aan de Werpsterhoeke in de buurt bijna geen auto meer nodig.”

Hippe hotspots & handige voorzieningen

Bij een stads karakter horen ook veel voorzieningen. Die krijgt Middelsee dan ook. Zo komen er winkels, restaurants en bars, zorginstellingen, scholen, een sportaccommodatie en zijn er plannen voor een zwembad. “Je hoeft niet meer per se naar het centrum van Leeuwarden om een leuke middag of avond te hebben. Deze wijk heeft het straks allemaal”, legt de wethouder verheugd uit. “Waar mensen nu van de buitenwijken naar het centrum gaan voor vertier en cultuur, is het straks andersom. Dan gaan mensen die in het centrum wonen een middag of avond uit in Middelsee.”

Mensen gaan straks naar Middelsee voor een middag of avond uit.

Waterstad & Havenstad

Middelsee krijgt vijf deelgebieden, waar Waterstad en Havenstad het hart van de wijk gaan vormen. “Waterstad vormt de kern, met aangrenzend Havenstad, dat aan het Van Harinxmakanaal ligt. In Waterstad komen veel stedelijke woonblokken en grachtenpanden aan een stadsgracht met kades, pleinen, spannende doorkijkjes en een bomenrijke singel. Havenstad krijgt een industrieel karakter met stoere Woonspods, dubbellaagse (atelier)woningen, urban 3- of 4- kamerappartementen aan het water en luxe penthouses met waanzinnige dakterrassen. Ook kun je hier terecht voor een hapje of een drankje, sport en cultuur en je boodschappen”, legt De Haan uit. “Aan de randen van Middelsee realiseren we vrije kavels met veel groen, zoals je ook aan de rand van een stad ziet.”

Complete stad in 10 jaar

Begin 2022 krijgen de kopers van de eerste woningen in Middelsee de sleutel van hun nieuwe huis. Daarnaast liggen de eerste 750 woningen in het bestemmingsplan vast. In het deelgebied De Fellingen, verrijzen de komende jaren in totaal 600, grotendeels betaalbare, (huur)woningen. Over 10 jaar moet Middelsee helemaal af zijn. “De komende jaren zal de wijk steeds meer vorm gaan krijgen. In de kern is het een complete stad waar alles in zit en waar voor iedereen plek is. Daar ben ik best een beetje trots op”, besluit De Haan.

Deel dit bericht