1. Home
  2. Nieuwbouw
  3. Kavels op een toplocatie in Broek Zuid

Kavels op een toplocatie in Broek Zuid

Interview met wethouder Jos Boerland
13 augustus 2020
Nieuwbouw

Kavels op een toplocatie in Broek Zuid

Interview met wethouder Jos Boerland

“Ik kom oorspronkelijk niet uit deze gemeente, maar ik kan met volle overtuiging zeggen dat het hier super fijn wonen is.” Aan het woord is wethouder Jos Boerland van gemeente De Fryske Marren. Als het woonproject Broek Zuid, ten westen van Joure, ter sprake komt, wordt Boerland nog enthousiaster. “Een toplocatie, uniek in onze gemeente, aan het water en toch dichtbij alle voorzieningen. Onze verwachtingen voor de verkoop zijn dan ook hooggespannen.” Wie het gebied en de plannen kent zal zijn woorden alleen maar kunnen onderschrijven.

“We zijn waanzinnig trots dat na al die jaren de verkoop eindelijk van start is gegaan”, geeft Boerland aan. “Het heeft lang geduurd, er is veel gediscussieerd, maar er ligt nu een plan dat past bij de woonbehoefte die er in onze regio is.” Broek Zuid wordt heel divers, naast woningen in de vrije sector is er ook ruimte voor projectmatige bouw. En de diversiteit in woningen, zo staat nu al vast, is groot. Dat geeft Broek Zuid straks een nog meer bijzondere uitstraling, precies zoals gemeente De Fryske Marren het voor ogen heeft.

Mooiste gemeente

“Water, bossen, heuvels, weidsheid en dat allemaal op fietsafstand. Ja, dit is één van de mooiste gemeenten van Nederland”, aldus Boerland. “De Fryske Marren herbergt daarnaast alle voorzieningen die je je maar kunt wensen. Bovendien liggen we op de kruising van de A6 en de A7, waardoor je in een uur in het grootste deel van ons land en zelfs Duitsland bent. Daarnaast wordt onze gemeente gekenmerkt door een dorps karakter, waar inwoners gemoedelijk met elkaar omgaan en waar ook ruimte is voor hen die op zoek zijn naar privacy.”

Water, bossen, heuvels, weidsheid en dat allemaal op fietsafstand!

In zo’n gemeente willen veel mensen wonen en dus heeft gemeente De Fryske Marren een behoorlijke woonopgave, in allerlei segmenten. “Daarin past ook het woonproject Broek Zuid”, legt Boerland uit. “Het is inderdaad een toplocatie en ja, gericht op een bepaalde doelgroep, maar wel een plan waar veel behoefte aan is. De ideeën lagen er al jaren, er is heel veel onderzoek naar gedaan, maar het plan kwam door allerlei omstandigheden nooit van de grond. We zijn nu blij dat Broek Zuid eindelijk realiteit wordt en dat we daarmee een bepaald gedeelte van geïnteresseerde kopers kunnen bedienen.”

Woonvisie

“Maar”, zo benadrukt de wethouder, “daarbij blijft het niet. “Wij weten dat veel jongeren op zoek zijn naar huisvesting en ook onder  ouderen is er vraag, net zoals in het midden segment. In onze woonvisie staat exact omschreven voor wie we in de nabije toekomst moeten gaan bouwen. Daarover zijn we onder andere in gesprek met de provincie. Ons doel is om met name binnenstedelijk te gaan bouwen, zodat we onze groene omgeving zoveel mogelijk kunnen sparen. Daar ligt een behoorlijke uitdaging, maar we zijn er van overtuigd dat het kan.”

Wij weten dat veel jongeren op zoek zijn naar huisvesting en ook onder  ouderen is er vraag, net zoals in het midden segment.

Belangstelling

De verloting voor de eerste kavels in Broek Zuid ligt inmiddels achter de rug. “Zoals verwacht was er meer belangstelling dan er kavels beschikbaar waren”, zegt Boerland. “Uit onderzoek bleek al eerder dat veel mensen op zoek waren naar wonen in een waterrijke omgeving, op ruime kavels, in een omgeving die rust uitstraalt. Dat biedt Broek Zuid.”

Op 9 september wordt er gestart met de inschrijving van de volgende fase bestaande uit 11 kavels. Deze kavels worden op 9 oktober verloot. “Dat is prettig voor de eerste bewoners, omdat ze daardoor niet jarenlang in een wijk wonen die niet af is. Wie nu een kavel koopt, kan er binnen 1 à 2 jaar wonen, waarna de gemeente de omgeving in orde kan maken.”

“Ja, ik ben erg trots op Broek Zuid en het beeld – kwaliteitsplan dat er ligt. Dit is uniek voor de provincie en ik ben er van overtuigd dat toekomstige bewoners zich er erg snel zullen thuis voelen.” Dat doel heeft de wethouder overigens voor de hele gemeente. “We gaan de plannen voor andere doelgroepen snel oppakken en willen meters maken. Zowel in de grotere kernen als in de dorpen, wanneer daar belangstelling voor is.” In Broek Zuid maakt wethouder Boerland zich daar niet druk om. “Het is ideaal voor watersportliefhebbers en gezinnen die willen genieten van rust, ruimte en vrijheid en die willen wonen in de prachtige omgeving die De Fryske Marren te bieden heeft.”

Wilt u informatie ontvangen over de volgende fase vrij kavels van Broek Zuid? Vul dan onderstaand formulier in.

Deel dit bericht