1. Home
  2. Wonen in Fryslân
  3. Jouw ecologische voetafdruk verklein je zo
17 september 2019
Wonen in Fryslân

Jouw ecologische voetafdruk verklein je zo

We leven in een tijd waarin natuurlijke bronnen langzaam maar zeker uitgeput raken en het milieu door menselijk toedoen flink te lijden heeft. Dat er steeds meer aandacht komt voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk is dan ook bittere noodzaak. Het verduurzamen van woningen helpt daar aan bij. En als iedereen zijn steentje bijdraagt aan een groenere levensstijl zullen al die kleine stapjes uiteindelijk een enorme stap voorwaarts zijn. Zodat we met zevenmijlslaarzen uit het diepste dal kunnen breken. Met onderstaande tips help je het milieu , jouw wooncomfort en je portemonnee ten goede.

Kleine aanpassingen

Alleen al met het doorvoeren van kleine aanpassingen in jouw dagelijks leven kun je groenere keuzes maken. Heb je er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan dat jouw verlichting verantwoordelijk is voor 15 tot 20% van jouw energiekosten? Kies daarom liever voor ledverlichting. Ledverlichting gaat alleen al tot 20 keer langer mee dan andere verlichting en is veel energiezuiniger. Met het oog op de toekomst is het slim om te kijken naar mogelijkheden voor het verder verduurzamen van jouw woning.

Isoleren spouwmuur

Als je nagaat dat zo’n 20% van de warmte binnenshuis ongemerkt door de muren van jouw woning ontsnapt, is de eerste logische stap naar een duurzamere weg om de spuwmuren te isoleren. Een bestaand huis zal hier veel voordeel van hebben. Bovendien zal je geen hinder ondervinden van het plaatsen van de spouwmuren. Het isolatiemateriaal wordt via de buitenmuur geplaatst en zelf merk je hier dus weinig van. Niet langer voor de mussen stoken; wel een fors lagere energierekening en een relatief makkelijke en zeer effectieve manier om zorg te dragen voor een beter milieu.

HR++ glas

De meeste huizen zijn natuurlijk al wel uitgerust met dubbel glas. Maar mocht je jouw huis nog verder willen verduurzamen dan kun je kiezen voor driedubbel of HR++ glas. Een groot gedeelte van de warmte binnenshuis gaat namelijk ook via de ramen verloren. De isolatiewaarde is met HR++ glas vele malen hoger en jouw mate van comfort dus ook.

Zonnepanelen

Voor niets gaat de zon op, en om precies die reden zijn zonnepanelen de perfecte manier om energie op te wekken. De zon is een onuitputtelijke bron van energie en bovendien ook ‘schone’ energie. Het laten plaatsen van zonnepanelen is een investering die je in een paar jaar zeker terugverdient. Ook wanneer het licht bewolkt is zullen de zonnepanelen hun capaciteit niet verliezen en zelfs bij zware bewolking blijven ze stroom produceren. Vind je de aanschaf van zonnepanelen te prijzig en ben je daarom nog niet over de streep, dan is het goed om te weten dat je ook zonnepanelen kunt huren.

Vloerisolatie

Geen last van tocht en geen koude vloer wanneer koning winter zijn gure intrede doet. Dat zijn fijne bijkomstigheden wanneer je vloerisolatie toepast. Vooral oudere huizen zijn erg gebaat bij het laten isoleren van de vloer: daar gaat namelijk veel warmte door verloren. Bespaar op je stookkosten, het laten plaatsen van vloerisolatie scheelt je op jaarbasis behoorlijk wat euro’s.

Deel dit bericht