1. Home
  2. Hoekstra Magazine
  3. Nieuwbouw
  4. In 8 stappen naar een nieuwbouwhuis

In 8 stappen naar een nieuwbouwhuis

Wij helpen je graag op weg!

We leggen het overzichtelijk aan je uit, lees snel verder!

Misschien heb je wel eens gedroomd van een nieuwbouwhuis. Alles zelf bepalen, alles gloednieuw, hoe lekker is dat? Maar waarschijnlijk vraag je je dan ook direct af wat er allemaal bij komt kijken. Het kopen van een nieuwbouwhuis is namelijk heel wat anders dan het kopen van een bestaande woning. Wij nemen je graag mee in alle stappen. Zodat je precies weet wat er op je af komt en zodat je zorgeloos van het proces kunt genieten.

1. Jouw financiële mogelijkheden 

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwbouwhuis is het verstandig om eerst financieel advies in te winnen. Je hebt dan een indicatie van de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen en je kunt zo gericht zoeken binnen jouw financiële mogelijkheden. Belangrijk om te onthouden, is dat een nieuwbouwwoning meer kost dan alleen de aankoopprijs. Als je al een koop- of huurwoning hebt, dan krijg je tijdens de bouw te maken met dubbele lasten.

2. Woonwensen in kaart

Zodra je inzicht hebt in wat jouw financiële mogelijkheden zijn, kun je jouw woonwensen op een rij zetten. Denk aan de locatie, maar ook aan de indeling, het aantal slaapkamers, de keuken en badkamer. Zo weet je precies aan welke eisen jouw nieuwbouwwoning moet voldoen en of dit binnen de financiële kaders realistisch is.

3. Start verkoop

Droomhuis gevonden? Vanaf de start verkoop van het nieuwbouwproject kun je je inschrijven voor jouw favoriete bouwnummer. Het is belangrijk dat je het (digitale) inschrijfformulier correct invult. Bij het toewijzen van de woningen wordt er onder andere gekeken naar eventuele voorbehouden. Denk aan een voorbehoud van financiering of verkoop eigen woning. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met onze nieuwbouwmakelaars.

4. Hoera, het bouwnummer is toegewezen!

Als je een bouwnummer toegewezen krijgt heb je officieel een optie op de nieuwbouwwoning van doorgaans twee weken. Deze periode gebruik je om alles goed in beeld te brengen. Tijdens een gesprek met onze nieuwbouwmakelaar wordt onder andere het koopproces besproken, kijk je gedetailleerd naar de bouwtekeningen, bepaal je het meer- en minderwerk en overige zaken die aan de orde komen.

5. Koop- en aannemingsovereenkomst

Ben je er 100% uit en wil je de woning daadwerkelijk kopen? Dan wordt er een koop- en aannemingsovereenkomst opgesteld. Ook wel een KAO genoemd. De KAO bestaat uit twee delen: de koopovereenkomst voor de aankoop van de grond waarop de woning gebouw wordt en de aannemingsovereenkomst waarin staat dat de woning voor jou gebouwd wordt. Deze overeenkomst nemen wij stap voor stap met jou door, zodat je precies weet waarvoor je tekent.

6. Afhandeling bij de notaris

Een nieuwbouwwoning wordt Vrij Op Naam (v.o.n.) gekocht. Dit betekent dat er geen overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarscourtage en taxatiekosten worden berekend over de koopsom. De kosten die gepaard gaan met de financiering zijn wel voor eigen rekening. De koopsom van een nieuwbouwwoning wordt betaald in termijnen. Deze termijnen worden vastgesteld door de aannemer en staan opgenomen in de aannemingsovereenkomst. De notaris zorgt ervoor dat je officieel eigenaar wordt van de grond waarop de woning wordt gebouwd. De hypotheek moet op de dag van de afspraak met de notaris geregeld zijn, hiervoor zorgt jouw hypotheekadviseur.

7. Jouw woning wordt gebouwd

Gedurende de bouw word je begeleid door een kopersbegeleider van de aannemer. Op het moment van aankoop van de woning geeft de aannemer een prognose van de start van de bouw en de verwachte bouwtijd. In de koop- en aannemingsovereenkomst worden het maximaal aantal werkbare werkdagen opgenomen. Dit is de maximale termijn waarbinnen de aannemer de woning gebouw moet hebben. Tijdens de bouw worden er kijkmomenten georganiseerd, zodat je alvast een blik kunt werpen op je nieuwe huis.

8. Vooroplevering en eindoplevering

Wanneer jouw nieuwbouwhuis bijna klaar is word je uitgenodigd voor de ‘vooroplevering’. Samen met de aannemer maak je een rondje door het huis en neem je alles goed onder de loep. Zijn er gebreken of aandachtspunten? Dan worden die zorgvuldig genoteerd, zodat de aannemer dit kan verhelpen voor de definitieve oplevering.

En dan is het eindelijk zover! Het moment waar je zo lang naar uit hebt gekeken: jouw nieuwbouwhuis is klaar! Je neemt de sleutels in ontvangst en kunt aan de slag om van jouw huis een thuis te maken.

Heb je nog vragen over de verkoop van een nieuwbouwhuis?
Mail of bel onze nieuwbouwmakelaars:

058 233 7 382
nieuwbouw@makelaardijhoekstra.nl

Deel dit bericht

Contact met de makelaar

  • Adres, huisnummer en plaatsnaam