1. Home
  2. Wonen in Fryslân
  3. Houten meubels met karakter en bezieling
01 november 2019
Wonen in Fryslân

Houten meubels met karakter en bezieling

Oprecht en uniek!

Een stuk hout zien en er in gedachten al een tafel, stoel of kruk van hebben gemaakt. Dat kan alleen een vakman brein. Hout tot een tastbaar meubel omvormen door er ziel en zaligheid in te leggen. Maar ook gedrevenheid en precisie. Wanneer Roelof Nap zijn handgereedschap ter hand neemt gebeurt er iets magisch: iets nieuws komt tot leven, of iets oud krijgt een tweede leven. Soms ontstaat het eindproduct razendsnel en een andere keer met een omweg en iets meer geduld. Maar altijd met liefde en een flinke portie creativiteit. Roelof Nap Originals drukt letterlijk zijn stempel met het RNO brandmerk. Oprecht en uniek!

“Al heel lang voel ik een sterke verbondenheid met handgemaakte spullen. Ook begon ik al vroeg met het maken van houten kunstaasjes. Hónderden sneed ik er uit hout, met als droom die ene monstersnoek te vangen. Handwerk, precisiewerk. Die monstersnoek ving ik, maar ook hengelde ik het idee naar boven om in de toekomst meer hand bewerkte spullen te maken. Spullen door mensenhanden gemaakt vanuit een passie. Ik vind dat bijzonder. Spullen waarachter een verhaal schuilgaat. Het is de rode draad in mijn leven.”

Spullen waarachter een verhaal schuilgaat. Het is de rode draad in mijn leven.

Prachtig proces

Met de beitel, schaaf en toffelzaag ontstaan in de werkplaats van Nap de meest bijzondere bankjes, tafels, stoelen en krukken. “Tekenen doe ik al vanaf jongs af aan. Mijn ontwerpen zijn stuk voor stuk allemaal van mijn hand.  Het maken van een meubel van ontwerp tot uitwerking is een prachtig proces. Je begint met lege handen en gaandeweg ontstaat er een volledig meubel. Ik kan mezelf in dat proces volledig verliezen. Als de tafel dan uiteindelijk in de olie zit verbaas ik soms mezelf nog. Elk friemeltje in het hout klopt. Ja, ik ben behoorlijk perfectionistisch.”

Perfectionistisch

Dat perfectionisme brengt Nap naar waar hij nu staat. “Er liggen op dit moment een aantal mooie projecten op stapel. Zo ben ik momenteel bezig met het ontwerpen van een nieuwe tafel en laatst ben ik gevraagd om in een oude boerderij het originele bedstee en schouw te restaureren. Een zeer uitdagende, maar leuke klus! Ik richt me steeds meer op maatwerk. Mijn mooiste project? Mijn allereerste tafel die ik verkocht was mijn meest gedenkwaardige werk. Alles ging precies zoals ik het níet wilde en juíst daar heb ik veel van geleerd. De tafel was klaar, maar ik was verre van tevreden. Dus begon ik opnieuw. Met vernieuwde energie en ander hout. Nu staat hij in onze eigen keuken en ik zou er niks meer aan willen veranderen!

Eigen meubellijn

In de nabije toekomst wil ik verder uit gaan breiden. Een eigen meubellijn zie ik nog wel gebeuren. Waar houten lampen aan toegevoegd worden, want dat wil ik zeker nog gaan maken. Dat idee sluit perfect aan bij mijn huidige concept. Een tafel is een verbindingsstuk van het gezin. Met een prachtige lamp in dezelfde stijl die zijn licht laat schijnen op wat het allerbelangrijkste in het leven is: verbinding en vreugde!

Meer informatie over Roelof Nap Originals is te vinden op: www.roelofnaporiginals.nl

Een eigen meubellijn zie ik nog wel gebeuren.

Deel dit bericht