1. Home
  2. Makelaardij
  3. Wonen in Fryslân
  4. Gerenoveerd Orxmastate weer een prachtige plek voor zelfstandig wonende ouderen
13 november 2020
Makelaardij Wonen in Fryslân

Gerenoveerd Orxmastate weer een prachtige plek voor zelfstandig wonende ouderen

In Menaam krijgt de voormalige serviceflat Orxmastate de finishing touch. De locatie van Orxmastate met het toenmalige dienstencentrum gebouw onderging vorig jaar een complete facelift. Na de sloop van het dienstencentrum en een deel van het woongebouw is de nieuwe huisartsen praktijk ingericht en het terrein aangeheeld. Nu wordt het gebouw van binnen en van buiten geschilderd en de brug naar de entree vernieuwd.

In Orxmastate kunnen ouderen die zelfstandig kunnen wonen een veilig en praktisch appartement huren. Afke de With, woonconsulente zorgvastgoed van Hoekstra Vastgoedbeheer geeft tekst en uitleg hierover. De vastgoedmanager verzorgt de huur en woonzaken van de appartementen in Orxmastate, dat in eigendom is van Stichting Habion, een landelijke organisatie voor ouderenhuisvesting. Vanuit haar visie  ‘Thuis is meer dan een Huis’  biedt Habion betaalbare en comfortabele woonruimte in een veilige en prettige omgeving. Habion werkt daarvoor samen met gemeenten, lokale zorgaanbieders en welzijnsorganisaties.

Een metamorfose voor Orxmastate

Qua uitstraling krijgt het gebouw een behoorlijke metamorfose. De brug die toegang biedt tot Orxmastate wordt vernieuwd, de buitenkant van het gebouw met dertig woningen krijgt nieuwe kleurtinten en de gangen krijgen een nieuw fris kleurpalet. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een vergroeningsplan rondom.

Een van de vleugels van het gebouw is afgebroken, dit deel was verouderd en stond al jaren grotendeels leeg. Door de sloop van de vleugel is nu overal in het gebouw zicht op de kerk die binnen loopafstand is van de plek waar ooit ook het statig Orxma-huis stond. Vanuit die tijd zijn de omliggende singels nog duidelijk herkenbaar. De plaatselijke werkgroep Bosk en Iepen Fjild werkt aan een mooi plan voor vergroening van het dorp Menaam waar Orxmastate midden in ligt.

Comfortabel wonen

Afke de With van Hoekstra Vastgoedbeheer is op deze historische locatie aanwezig om te kijken hoe het met de renovatie gaat. Bouwgroep Dijkstra Draisma verzorgt voor Habion het technisch beheer van de locaties in het noorden en begeleidt het renovatieproject in Orxmastate. ,,Er is veel belangstelling voor de appartementen in het vernieuwde Orxmastate. De meeste bewoners en geïnteresseerden komen uit Menaam of uit de omliggende dorpen’’, geeft Afke de With aan. Alle appartementen vallen in de sociale huursector.

Zij laat een appartement zien dat af is. De originele indeling was niet meer van deze tijd. De With: ,,Er is  gekozen voor een open keuken. Door één muur weg te halen ziet het er niet alleen veel ruimer uit, het is ook veel praktischer, anders stond de keuken in een aparte ruimte. De nieuwe keukenopstelling is tevens voorzien van inbouwapparatuur zoals een koelkast, kookplaat en afzuigkap. De ladenblokken (in plaats van kastjes) zorgen voor een gebruiksvriendelijke, praktische keuken.’’

Twee mooie nieuwe schuifdeuren naar de slaapkamer en de nieuwe ruime douche zorgen ervoor dat ook deze ruimte beter wordt benut. ,,Zo zit je niet met de uitzwaai van de deuren, daar win je veel nuttige ruimte mee.’ Verder heeft elk appartement een fraai terras of balkon en buiten het gebouw een berging waar je veilig je fiets of scootmobiel kunt stallen “.

Ouderen een thuisgevoel geven

Orxmastate wordt met recht een woongebouw waar de bewoners zich goed thuis kunnen voelen. Naast appartementen heeft het gebouw een ontmoetingsruimte waar diverse activiteiten worden georganiseerd. In de plint is een moderne huisartsenpraktijk met apotheek gevestigd en voor bewoners die huishoudelijke hulp of zorg nodig hebben is er een thuiszorgpost van Palet, laat Afke de With zien.

,, Zo hopen we samen met Habion de ouderen van Menaam en omstreken een veilig en comfortabel thuis te bieden. “

Deel dit bericht