1. Home
  2. Nieuws
  3. Wonen in Fryslân
  4. Friesland van boven

Friesland van Boven

Ronnie Jilderda over zijn passie voor dronefotografie.
17 augustus 2021
Nieuws Wonen in Fryslân

Friesland van boven

Ronnie Jilderda over zijn passie voor dronefotografie

De opgaande zon op een nevelige ochtend, het avondrood na een zwoele zomerdag of spectaculair onweer in een heldere nacht. Het zijn decors waar het fotografiehart van Ronnie Jilderda sneller van gaat kloppen. Met een camera in de hand of een drone in de lucht speurt de Leeuwarder (35) naar Frieslands mooiste plekjes. ”Dronefotografie geeft fantastische beelden. Bij elke dronevlucht ontdek ik Friesland vanuit een ander perspectief en maak ik kennis met nieuwe fotogenieke plekken.”

Liefde op het eerste gezicht
Vijftien jaar geleden werkte Ronnie Jilderda bij televisieproducent Endemol. Hij wilde ‘iets met media’ doen. Dat ‘iets met media’ ontwikkelde zich al snel tot een passie voor beeld. ”Bij Endemol leerde ik echt te kijken. Zo kwam ik er ook achter at ik het leuk vind om beelden te maken. Als ik een film kijk, let ik meer op de shots in plaats van het verhaal”, lacht Ronnie. Toen hij in 2006 voor het eerste kennismaakte met professionele fotografie, was Jilderda meteen verkocht. ”Een vriend van mij fotografeerde al en ik kon zijn oude camera overnemen. Niet veel later ben ik begonnen aan de fotovakschool in Apeldoorn, waar ik in 2011 ben afgestudeerd. In het begin richtte ik mij op fashion en glamour, maar ik heb ook veel portretten, bruiloften en geboortes gedaan. Dat doe ik nog steeds, maar mijn focus ligt nu op het dronen. Een paar jaar geleden voelde ik namelijk dat ik een andere kant op moest”, vertelt de Leeuwarder.

Strenge regels
Jilderda en drones bleek een goede match. Dronevliegen is alleen niet een kwestie van ‘opstijgen en gaan’. Wie vliegt in een gebied waar dat niet is toegestaan, riskeert een hoge boete. ”De regels voor vliegen met een drone zijn strenger geworden. Sinds vorig jaar moet je een dronebewijs hebben. Je krijgt een cursus van een dag en als je slaagt, mag je je registreren bij het RDW als dronepiloot”, legt Jilderda uit. Dat betekent niet dat je meteen overal mag vliegen. Sterker nog, het aantal vlieglocaties in Nederland is beperkt. ” Je mag bijvoorbeeld niet dronen in een straal van 25 kilometer rondom Leeuwarden en in de stad zelf in verband met de vliegbasis. Ook mag je niet boven mensemassa’s filmen en hoger vliegen dan 120 meter is ook verboden. Dat is soms wel jammer, maar gelukkig blijven er nog genoeg plekken in Friesland over waar je wél mag dronen.

 

Van boven zie je pas echt goed hoe mooi onze provincie is

Friesland van boven
Sinds vorig jaar mag Jilderda zich een geregistreerd dronepiloot noemen en is hij aangesloten bij een community voor dronepiloten. Dat betekent dat hij mag vliegen op plekken waar dat is toegestaan. Met zijn drone legt hij Friesland van boven vast. Ook voor Makelaardij Hoekstra maakt hij dronebeelden. “Voor Makelaardij Hoekstra maak ik sfeerbeelden van Friesland, maar bijvoorbeeld ook van nieuwbouwprojecten. Het is een mooie aanvulling op de beelden die je vanaf de grond schiet. Van boven zie je pas echt goed hoe mooi onze provincie is met zijn idyllische molens, grote boerderijen en imposante staten en stinzen. Het is elke keer weer een feestje om de provincie in te trekken en gave beelden te schieten.” 

Meer zien van Ronnie Jilderda zijn werk?
Volg hem op Facebook, Instagram of kijk op www.ronniejilderda.nl 

 

Deel dit bericht