1. Home
  2. Hoekstra Magazine
  3. Makelaardij
  4. Makelaar Eddy over de kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

De kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

In gesprek met onze makelaar Eddy
30 augustus 2023
Hoekstra Magazine Makelaardij

De kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

In gesprek met onze makelaar Eddy

De woningmarkt is constant in beweging. Vergelijk de trend van vorig jaar maar eens met vandaag de dag! Wat betekent dit nu eigenlijk voor kopers, verkopers en huizenzoekers? Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben we in ons nieuwe magazine de wijze woorden en ervaringen verzameld van onze eigen woningmarkt experts. De makelaars die dagelijks te maken hebben met de dynamiek van de huizenmarkt.

In dit artikel onze makelaar Eddy zijn perspectieven, anekdotes en tips met jou, zodat je je weg kunt vinden in deze veranderende wereld. Ga er lekker voor zitten en laat je inspireren door de visie van onze expert!

Hoe heeft de woningmarkt zich de afgelopen jaren ontwikkeld en wat merken kopers daarvan?

“We komen uit een oververhitte markt, maar begin 2022 is er een verandering ingezet. We zien dat de woningmarkt aan het afkoelen is. Het bieden boven de vraagprijs is voor veel woningen geen standaard meer, maar in bepaalde prijsklassen is er nog steeds sprake van een heel sterke vraag en een beperkt aanbod. In Sneek zie ik dat er in bepaalde prijsklassen nog vaak wordt overboden, ook nog wel met 10%. In sommige gevallen moeten kopers genoegen nemen met een wat lagere opbrengst en kunnen woningen iets langer te koop staan, maar als je woning er gewoon goed uitziet en het voor een goede prijs te koop staat kan het nog steeds voor een goede prijs en gemiddeld ook snel verkocht worden.”

Hoe ervaar jij de markt? Zijn er bepaalde uitdagingen of juist kansen op dit moment?

“Het is belangrijk dat de prijs kwaliteitverhouding gewoon goed is. Dan zijn woningen nog steeds voor een hele mooie prijs én binnen een relatief snelle periode goed te verkopen. En dit is nog steeds ontzettend goed als je dat afzet tegen de negatieve periode die we hebben meegemaakt tijdens de bankencrisis! Een goed advies van ons als makelaar is op dit moment extra belangrijk. Zo adviseren wij in prijsstrategie en het op de juiste manier promoten van een woning. Deze periode brengt ook een hoop werk plezier mee. Persoonlijk vind ik het juist leuk om uitdagingen aan te gaan. Meer op zoek gaan naar kopers, extra (digitale) producten inzetten om de juiste doelgroep te benaderen. Het inzetten van de juiste marketing communicatie maakt verkopen juist erg leuk. In de oververhitte markt ging het meer om het begeleiden van het proces. Nu komt het verkopen van de woning weer meer naar voren en daar zijn we bij Makelaardij Hoekstra goed in. Wat ik verder zie is dat er een duidelijke tendens is dat kopers op zoek zijn naar woningen met een energielabel A of B. Daar wordt veel meer op gelet dan eerder. Naast dat mensen een wens hebben om bijvoorbeeld groter of juist kleiner te wonen, willen ze naar een woning die goed geïsoleerd is en waar ze een laag energieverbruik hebben. Daar liggen ontzettend veel kansen en kunnen wij als makelaar goed in adviseren.”

Wat wil jij kopers meegeven die twijfelen om hun huis te verkopen vanwege de markt?

“Allereerst moet het financieel mogelijk zijn natuurlijk! Maar als je je huis wilt verkopen en je wilt naar een andere woning, dan gaat het er eerst om waarom je naar een andere woning toe wilt. Dat is niet zomaar. Je wilt bijvoorbeeld gelijkvloers, of toekomst gerichter. Het allerbelangrijkste is om je af te vragen wat voor dromen je hebt, waar je het gelukkigst gaat zijn en als je thuis voelt. Dit is in mijn ogen vele malen belangrijker dan hoeveel winst of verlies je op een woning maakt. Als je dromen hebt, zet dan alles op alles om deze te verwezenlijken. Want ook in deze woningmarkt is dat nog heel goed te doen. Wat ik het belangrijkst vind, is dat we huizen verkopen aan mensen die daar met heel veel plezier en geluk kunnen wonen. Het is op dit moment nog steeds interessant om je huis te verkopen, omdat woningen nog steeds een hoge opbrengst hebben ten opzichte van een paar jaar terug. Als je stappen wilt maken in de woningmarkt hoef je echt niet bang te zijn dat je je woning niet kwijtraakt. Je kunt je huis nog steeds goed verkopen met het juiste advies, de juiste prijs, een goede presentatie en de juiste marketingtools. Daar begeleiden wij je als makelaar natuurlijk graag bij.”

Deel dit bericht