1. Home
  2. Wonen in Fryslân
  3. De verhuizing staat voor de deur: zo houd je overzicht
12 augustus 2019
Wonen in Fryslân

De verhuizing staat voor de deur: zo houd je overzicht

In gedachten heb jij de woning die je binnenkort betrekt al volledig ingericht en staat de decoratie al in de vensterbank. Zijn de muren al in jouw favoriete kleur gesausd, en weet je precies waar je de kunst aan de muur hangt. Het verhuizen moet echter nog wel ‘even.’ Wanneer de verhuisdatum in zicht komt, kan de moed je in de schoenen zinken. Er moet onwijs veel gebeuren en verhuizen staat niet voor niets in de top tien van meest stressvolle gebeurtenissen. De volgende stappen helpen je de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zodat je snel met het allerleukste aspect kan beginnen: het inrichten van de woning!

Houd er rekening mee dat een verhuizing vaak meer voeten in aarde heeft dan vooraf gedacht. Er vallen altijd dingen tegen die je vooraf vaak niet kan voorzien. Een stappenplan is een goede steun in de rug om de rust te bewaren.

Inpakken

Overzicht is het sleutelwoord bij het inpakken van jouw spullen. Zorg van tevoren dat je genoeg verhuisdozen en inpakmateriaal bij de hand hebt en begin ruim op tijd. Start met het inpakken van de dingen die je nauwelijks gebruikt en begin met de plekken waar je weinig komt, zoals de zolder. Schrijf op elke doos wat er in zit en in welke ruimte de spullen horen. Het is nu tevens een goed moment om spullen die je niet meer gebruikt weg te gooien om aan een frisse start in het nieuwe huis te beginnen. Als de verhuisdatum in zicht komt, heb jij het volledige overzicht. Belangrijke documentatie berg je goed op tot de datum van verhuizing. Voorkom dat ze straks van de radar zijn verdwenen in de bergen wanorde.

Dingen waar niemand aan denkt

Houd rekening met de levertijd van energie en televisie. Internet en televisieproviders rekenen vaak twee weken voor het leveren van internet of televisie. Als je vanaf dag één gebruikt wilt maken van deze diensten, regel het dan ruim op tijd. Bewaar schroeven van gedemonteerde meubels in zakjes en plak ze aan het meubel. Zo houd je alles bij elkaar en staan de meubels straks weer in een handomdraai. Heb je een huurwoning, houd dan rekening met de opzegtermijn. Meestal is dit een maand, maar soms gelden andere termijnen. Vergeet ook niet de juiste meterstanden door te geven. En, past alles eigenlijk wel door de deur? Meten is weten, doe dit vooraf en voorkom oponthoud.

Adreswijzigingen

Wanneer je midden in de chaos van een verhuizing zit, heeft het omzetten van abonnementen naar jouw nieuwe adres en het doorgeven van andere adreswijzigingen niet je eerste prioriteit. Daarom regel je het ruim van tevoren. Ga er rustig voor zitten en zoek uit waar je adreswijzigingen heen moet sturen. Dit zijn er al gauw meer dan je denkt. Het scheelt je achteraf een hoop kopzorgen als dit ruim op tijd in kannen en kruiken is. De doorstuurservice van PostNL kan hierbij een makkelijke hulp zijn.

Taakverdeling

Je hebt je vriendenkring en familie opgetrommeld om te komen helpen met de verhuizing. Fijn! Want vele handen maken licht werk. Maar die vlieger gaat alleen op als er een duidelijke taakverdeling heerst en niemand elkaar voor de voeten loopt. Bespreek dus vooraf duidelijk wie voor welk klusje verantwoordelijk is. Een persoon om de dozen te tillen, iemand om de meubels te (de)monteren en er is vast een spin in het web in het midden die met gemak het helikopterview behoudt tussen het verhuisgeweld.

Deel dit bericht