1. Home
  2. Bedrijfsmakelaardij
  3. Wonen in Fryslân
  4. Commercieel Vastgoed volop in ontwikkeling
08 juni 2019
Bedrijfsmakelaardij Wonen in Fryslân

Commercieel Vastgoed volop in ontwikkeling

“Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft onmiskenbaar bijgedragen aan allerlei positieve
ontwikkelingen in de stad.” Dat zegt Gees Adema, bedrijfsmakelaar bij Hoekstra Bedrijfsmakelaars. Ze wijst op de bezetting van de winkelpanden in de binnenstad, de transformatie van diverse kantoorpanden tot appartementencomplexen, waar veel belangstelling voor bestaat, en de ontwikkelingen in de Werpsterhoek, waar voor het eerst sinds jaren weer nieuwe kantoorpanden worden gebouwd.

“Ook vóór 2018 ging het al bergopwaarts, maar de Culturele Hoofdstad is een enorme extra stimulans geweest.” “We zijn blij met deze ontwikkelingen, want ze dragen bij aan het positieve beeld van Leeuwarden”, zegt Gees.

Ik krijg regelmatig geïnteresseerde partijen uit het westen van het land op bezoek.

“Ik krijg regelmatig geïnteresseerde partijen uit het westen van het land op bezoek en voordat we tot een gesprek komen, laat ik ze vaak eerst het centrum zien. Dan merk je de verbazing over hoe mooi Leeuwarden is en over de dynamiek die er heerst.” Ook de horeca is de laatste jaren enorm
aangetrokken, zowel met bestaande als met nieuwe concepten. “Daar is behoefte aan, zeker omdat het aantal studenten in de stad toeneemt, maar ook voor de inwoners van Leeuwarden en de vele toeristen is het goed dat de horeca ruim vertegenwoordigd is.”

Lokale ondernemers

Diverse winkelformules maar ook lokale ondernemers weten de binnenstad van Leeuwarden
weer te vinden. Gees ervaart het als positief dat de huren in de afgelopen jaren zijn bijgesteld, “omdat het daarmee zeker voor lokale ondernemers aantrekkelijker wordt een winkel te openen.” Maar, uiteraard spelen ook andere factoren een rol. “Als de loop erin zit, is er levendigheid en worden de ondernemers enthousiast. Lastiger is het in de aanloopstraten van de stad, zo eerlijk moeten we ook zijn. ”Een belangrijke taak van een bedrijfsmakelaar is onder andere om partijen bij elkaar te brengen. Gees: “Zo zat er een mooie koffiezaak in het Beursgebouw, maar dat gebouw ging sluiten. Wij hebben de ondernemer toen benaderd en hem gewezen op andere mogelijkheden in de stad en daar heeft hij ook gebruik van gemaakt. Hij runt nu het prachtige Z-café. Dat zijn mooie ontwikkelingen waar wij graag een rol in willen spelen.”

Uitstraling

Ook over de ontwikkelingen rondom het Zaailand is Gees enthousiast. “Ik noem onder andere La Place en het bedrijf 24-Webvertising, welke zich beide hebben gevestigd in de voormalige Kijkshop. Na een gehele renovatie is dit pand een aanwinst voor het plein en geeft uitstraling aan de stad.” De leegstand op de kantorenmarkt neemt in Leeuwarden inmiddels af. “Er zijn inderdaad meer verhuisbewegingen en dat geeft aan dat ook de dienstensector weer aantrekt. We zien dat de behoefte aan moderne kantoorruimten toeneemt. Objecten die voldoen aan de eisen van deze tijd, met name op het gebied van energiezuinigheid. Wat dat betreft is het mooi dat er voor het eerst sinds twaalf, misschien wel dertien jaar, weer nieuwe
duurzame kantoorpanden gebouwd worden op de Werpsterhoek.”

Verbinding

Bij de transformatie van oudere kantoorpanden legt Makelaardij Hoekstra regelmatig de verbinding tussen de bedrijfsmakelaardij en de woningmakelaardij. “Een voorbeeld is het RoemerHuys aan de Tesselschadestraat. Dit is het voormalige UWV kantoor. Hier komen 36 prachtige appartementen en is op de begane grond circa 2000 m2 kantoorruimte. Dat is de kracht van Hoekstra. Vanuit verschillende disciplines brengen we kennis en kunde in, zodat we vele projecten tot een succes maken.”

Deel dit bericht