1. Home
  2. Hoekstra Magazine
  3. Makelaardij
  4. Makelaar Chris over de kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

De kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

In gesprek met onze makelaar Chris
11 oktober 2023
Hoekstra Magazine Makelaardij

De kansen en uitdagingen van de continu veranderende woningmarkt

In gesprek met onze makelaar Chris

De woningmarkt is constant in beweging. Vergelijk de trend van vorig jaar maar eens met vandaag de dag! Wat betekent dit nu eigenlijk voor kopers, verkopers en huizenzoekers? Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben we in ons nieuwe magazine de wijze woorden en ervaringen verzameld van onze eigen woningmarkt experts. De makelaars die dagelijks te maken hebben met de dynamiek van de huizenmarkt.

In dit artikel onze makelaar Chris zijn perspectieven, anekdotes en tips met jou, zodat je je weg kunt vinden in deze veranderende wereld. Ga er lekker voor zitten en laat je inspireren door de visie van onze expert!

Hoe heeft de woningmarkt zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

“Het is een landelijke trend geweest, dat we jarenlang een opgaande lijn hebben gehad en dat daarna de markt behoorlijk is ingezakt. Dat is bij ons in de regio niet anders dan in de rest van Nederland. Maar wat wij nog wel veel zien, is de trek van het westen naar het zuiden van Friesland. Dat zorgt voor extra aanloop en geeft dus ontzettend veel kansen. Er was een periode van daling als het gaat om het aantal bezichtigingen en aanbod, maar ik zie ook dat dit weer bijtrekt en een stuk stabieler is. Ja, de markt is veranderd. Maar het is nog steeds mogelijk om goed te verkopen.”

Hoe ervaar jij de huidige markt en hoe begeleid jij kopers daarin?

“Als makelaar is het mijn taak om verkopers op de juiste manier te begeleiden. Het is nog steeds goed mogelijk om te verkopen, maar aan de kant van de verkoper zal er soms een mind change moeten plaatsvinden. Dan doel ik op de belangstelling voor een woning en een mind change over de te realiseren transactieprijs. Vaak hebben verkopers dat wel in de gaten, maar als het gaat om hun eigen woning komt er toch een stuk emotie bij kijken en willen ze nog wel eens hun ogen hiervoor sluiten. Mijn taak is dan om ze van realistisch advies te voorzien en alles op alles te zetten om een woning zo aantrekkelijk mogelijk in de markt te zetten. Je kunt namelijk nog steeds prima verkopen!”

Wat zijn op dit moment belangrijke aandachtspunten als je je huis wilt verkopen en wat is daarin jouw taak als makelaar?

“Wat belangrijk is, is dat het onderhoudsniveau van de woning gewoon goed is, zodat mensen die komen bezichtigen enthousiast zijn. Puntjes op de i qua afwerking en dat soort zaken. Relatief kleine aanpassingen zoals het in orde maken van beschadigde deuren, verfwerk en hang- en sluitwerk zorgen voor een betere uitstraling van de woning. Zorg daarnaast voor licht en ruimte, dus pak eventueel al wat spullen in. Als de woning er goed uitziet en het allemaal goed voor elkaar is, gaat het verkoopproces ook een stuk makkelijker. Daarnaast is het belangrijk dat de vraagprijs realistisch is, want er kan weer onderhandeld worden. Daar kun je vooraf al rekening mee houden. Als makelaar is het mijn taak om open kaart te spelen en realistisch te zijn. Ik ga niet een mooi weer verhaal houden, want ik wil niet dat een verkoper tijdens het traject voor verrassingen komt te staan. Alles is dan al een keer benoemd en besproken. Als makelaar is het belangrijk om realistisch en betrouwbaar te zijn en de verkoper op de juiste manier te begeleiden.”

Deel dit bericht