1. Home
  2. Wonen in Fryslân
  3. 5 stappen om de tuin zomerklaar te maken
07 juni 2019
Wonen in Fryslân

5 stappen om de tuin zomerklaar te maken

Het kwik stijgt en de tuin lokt. Nu de temperaturen opwaarts gaan, zijn we het liefst buiten. Genieten van het buitenleven is het fijnst wanneer de tuin er piekfijn bij ligt. Voordat het zover is gaan daar elk voorjaar weer de noodzakelijke klusjes aan vooraf. Wieden, zaaien, om uiteindelijk achteroverleunend de bloemrijke oogst op te strijken. Hijs je in je overall en pak de groene container erbij: je tuin zomerklaar maken doe je in de volgende stappen.

1. Plan de campagne

Een goed begin is het halve werk. Daarvoor is een doordacht plan onmisbaar. Stel een budget samen en kijk met een kritische blik naar jouw tuin. Zijn er dingen aan vervanging toe? Welke tuin heb je voor ogen: gaat hij helemaal op de schop of voer je een paar kleine aanpassingen door? Komen er nieuwe planten in? Denk hierbij dan aan de gewenste kleurstelling. Noteer alle punten en ga ermee aan de slag.

2. Onkruid verwijderen

In de lente heeft het onkruid al flink wortel geschoten. Door het onkruid meteen in de kiem te smoren, heb je er de komende maanden minder last van. Met de schoffel en schep in de aanslag is dit klusje weliswaar niet de leukste, maar wel ontzettend lonend: de tuin oogt direct een stuk netter en het zware werk is achter de rug.

3. De tuin omspitten

Nu de tuin onkruidvrij is, kun je de grond omspitten. Spit één steek diep en keer de kluit aarde om. Let wel op dat je geen bloemen of wortels van andere planten beschadigt. Aanvullend kun je nu de grond met compost bestrooien. Laat de grond een week inklinken (inzakken), vanaf dan kun je naar hartenlust de borders aankleden met het mooiste bloemschoon naar keuze.

4. Ritje Tuincentra

Een ritje tuincentra is nooit een straf. Met een paar winterharde bloemen kan het ook in het vroege voorjaar niet misgaan. Halverwege mei is het risico op nachtvorst geweken, en vanaf dan kan je goed uitpakken met weelderige bloeiers voor het ultieme vakantiegevoel in eigen tuin. Worden het Lobelia’s of Petunia’s?

5. Het hart van de tuin

Het terras is het hart van jouw tuin. Voor aanvang van de zomer hebben de terrastegels weer een schoonmaakbeurt nodig. De groene waas die zich afgelopen maanden aan de stenen heeft gehecht verdwijnt als sneeuw voor de zon met een hogedrukspuit. Met een emmer heet water, borstel en groene zeep in de aanslag kost dit klusje iets meer moeite maar je bereikt hetzelfde brandschone resultaat. En als je dan toch bezig bent haal dan meteen de poetsdoek even over de tuinmeubels.

Zorgeloos genieten

Alle stappen doorlopen? Dan ben jij klaar om zorgeloos te genieten van de zomerzon in jouw tuin de komende maanden.

Deel dit bericht