1. Home
  2. Nieuws
  3. Wonen in Fryslân
  4. 11x speelbossen en natuurspeeltuinen in Friesland

11x speelbossen en natuurspeeltuinen in Friesland

03 augustus 2021
Nieuws Wonen in Fryslân

11x speelbossen en natuurspeeltuinen in Friesland

Lekker klimmen, klauteren en vies worden. Welk kind houdt er niet van? Zoek je nog leuke tips om met je kinderen een dagje weg te gaan? Jora van de blog ‘Liefs uit het Noorden’ heeft de leukste speelbossen en natuurspeeltuinen in Friesland voor onze lezers op een rijtje gezet.

1. Blotevoetenpad Opende
In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje.
Peebos 1a, Opende

2. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold
Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten.
Terwisscha 6a, Appelscha

3. Speelbos Sparjebird
Kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, 3 verschillende touwbruggen en een echte klimboom! Dat en nog veel meer vind je in Speelbos Sparjebird van Staatsbosbeheer. Loop de greppelroute, sleep met takken en bouw een hut. Uitgespeeld? Dan kun je heerlijk lunchen bij De Blokhut midden in de bossen.
Sparjeburd 4, Hemrik

4. Speelbos Hossebos
Klimmen, klauteren en springen in, bij en boven het water, het kan in het Hossebos van Staatsbosbeheer. In het speelbos vind je 6 speelpoelen met water. Iedere speelpoel is weer anders. Voor de wat oudere kinderen is er een junglebrug en een spinnenwebnet; voor de jongere een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunt vissen.

Let op: Alleen geschikt voor de echte survivalaars Het parkeren is niet erg goed aangegeven. (Volg de wegwijzers totdat je bij een lange zandweg komt en niet verder kunt met de auto, zoek een plekje voor de auto en loop het zandpad af.) Verder is het vrij verwilderd allemaal. Maar onze kids hebben zich prima 1,5 uur vermaakt. Wij kwamen helemaal onder de modder en nat terug, dus neem extra kleding mee.
Tillewei, Drogeham

5. ‘t Koepelbos
De kids kunnen zich heerlijk uitleven in ’t Koepelbos. Je vindt er een hertenkamp, een gedeelte met geitjes waar je ze zelfs kunt aaien en diverse speeltoestellen zoals een schommel en een glijbaan. Verder is er een waterpomp waar de kinderen heerlijk kunnen kliederen en een uitkijktoren. Uitgespeeld? Dan kun je lunchen in het naastgelegen restaurant. Of rij een klein stukje naar het pannenkoekenhuis in de buurt.
Stellingenweg 1, Oldeberkoop

6. Blauwe Bos
Het blauwe bos is een prachtige wandelplek. Midden in de bossen vind je een mooie speeltuin van natuurlijke materialen. Aanrader om na de wandeling bij Maallust, Kaaslust en Piepers en Paupers (allemaal op een terrein) langs te gaan voor lekkere versnaperingen.
Tonckensweg 12 Haule

 

7. It Pettebosk
In het natuurgebied de ‘Alde Feanen’ vind je ‘It Pettebosk’. Je parkeert bij het bezoekerscentrum waar je direct al een leuke speel- en beleeftuin vindt. Bij het centrum zijn diverse rugzakroutes beschikbaar voor alle leeftijden. Kies bijvoorbeeld voor de Kleine Kikkerroute waar je met een schepnet opzoek gaat naar kikkers. In het bos vind je natuurlijke speeltoestellen, rietvelden en een moerasbos.
Naast Koaidyk 5, Earnewâld

8. Rasterhoffpark
Kennen jullie dit leuke park in Sneek al? Het is heel mooi aangelegd met leuke bruggetjes, heuvels, speelvoorzieningen en er lopen zelfs Schotse hooglanders rond. Je kunt er makkelijk parkeren bij het van der Valk Hotel. Leuk weetje, vroeger was het een huisvuilstortplaats. Niks meer van te zien. Een super leuke plek om te wandelen met of zonder kids.
Burgemeester Rasterhofflaan 1, Sneek

9. Park Vijversburg
In dit prachtig aangelegde park is van alles te beleven. Ga met en vlot door het waterlabyrinth, beklim de kleurrijke boomhut, kruip door de grot, ga door een tunnel over het water en bezoek de dieren (kippen, vogels, pauwen). Het is een groot park, dus je kunt hier lekker lang ronddwalen.
Swarteweisein 2, Tietjerk

10. De Kruidhof
De Kruidhof is de hortus van Friesland. Vooral bij mooi weer is het hier een walhalla voor jou en je kids. Voor de kinderen is er een trollenpad en het ontdekkingspad waar genoeg te beleven valt. Daarnaast zijn er twéé speeltuinen met een klimtoren, een kabelbaan, en watertoestellen in een vijver. Uiteraard zijn er ook prachtige thematuinen waar je doorheen kunt lopen.
Schoolstraat 29b, Buitenpost

11. Doolhofpark Bakkeveen
Lekker dwalen door een doolhof. Kids vinden het fantastisch. Doolhofpark de Dwaler omvat drie verschillende doolhoven, waar je heerlijk doorheen kan rennen en het een hele klus is om de uitgang te vinden. Tevens is er een traditionele speeltuin, waarbij kinderen zelf in actie moeten komen om de toestellen (schommels, wippen, kabelbaan, familieschommel, etc.) te laten bewegen. Ook kun je goud komen zoeken in de goudstroom. Na het spelen kun je genieten van een lunch bij het Bospaviljoen.Mjûmster Wei 16c, Bakkeveen

Wie is @Liefsuithetnoorden?
Jora is 31 jaar. Na veel lange reizen te hebben gemaakt en in Utrecht te hebben gewoond, is ze weer teruggekeerd naar het Noorden. Op haar blog www.liefsuithetnoorden.nl vind je alle leuke hotspots in Friesland, Groningen en Drenthe. Van gezellige koffietentjes, hippe restaurants en winkeltjes tot leuke weekendtips. Enjoy!

PS: Op de hoogte blijven van de leukste tips in het Noorden? Volg haar op Instagram via @liefsuithetnoorden

Deel dit bericht