Nieuwbouwhuis kopen in Friesland via Makelaardij Hoekstra

Een nieuwbouwhuis kopen kan een spannende gebeurtenis zijn. U baseert uw keuze vaak op een tekening en u kunt niet altijd vooraf door het huis of de buurt lopen om te kijken of het u aanspreekt. Nadat u uw beslissing heeft genomen, bent u afhankelijk van de aannemer en ontwikkelaar hoe snel uw nieuwbouwhuis wordt gebouwd. Makelaardij Hoekstra kan u optimaal ondersteunen bij het gehele traject van een nieuwbouwhuis.
 

Grote betrokkenheid bij nieuwbouwhuizen

Als het gaat om nieuwbouwprojecten is specifieke bouwtechnische kennis een vereiste. Onze betrokkenheid bij alle nieuwbouw projecten is groot. We zitten al bij de eerste ideeën met projectontwikkelaars en architecten aan tafel, zodat er projecten gerealiseerd worden die aansluiten op de wensen en behoeftes van onze klanten. Met Makelaardij Hoekstra hebben we dan ook echte toegevoegde waarde om u te helpen tijdens het gehele nieuwbouw woning traject.
 

Voordelen van nieuwbouwhuis kopen

Het kopen van een nieuwbouwhuis in plaats van een bestaand huis biedt vele voordelen. Wij hebben alle voordelen voor u op een rij gezet:
 
 • Optimale energie voorziening zodat u energie bespaart
 • Meer belastingvoordeel
 • Meer comfort
 • Meer ruimtelijke beleving
 • Meer sfeer en saamhorigheid
 • Meer woonplezier
 • Meer duurzaamheid
 • Meer toekomstige waarde
 • Meer veiligheid
 • Meer gemak
 • Meer eigen keuzes
 • Meer nieuw
 
Lees hier uitgebreid alle voordelen van het kopen van een nieuwbouwhuis.
 

Nieuwbouwhuis kopen? Bekijk het aanbod en neem contact op!

Heeft u interesse in een nieuwbouwhuis? Bekijk ons actuele aanbod nieuwbouwhuizen en maak een afspraak!
Wat kunnen wij voor u betekenen als nieuwbouwspecialist?
Stap 1: Woonwensen en financiële mogelijkheden
U wilt graag een nieuwbouwwoning kopen? Of u kunt uw droomwoning niet vinden binnen de bestaande bouw? Dan is het handig om al uw woonwensen eens op een rij te zetten. Wat vindt u belangrijk aan een woning; de locatie, wonen aan het water, de ruimte in de woning, de grootte en stand van de tuin etc. Wanneer u van plan bent een nieuwbouwhuis te kopen, doet u er verstandig aan eerst financieel advies in te winnen. Zo weet u precies hoeveel hypotheek u kunt krijgen en wat de bijbehorende maandlast wordt. Op die manier kunt u heel gericht zoeken en weet u precies wat er binnen uw mogelijkheden ligt. Uiteraard kunnen wij hierin bemiddelen.
Stap 2: Op zoek naar uw droomwoning!
Misschien heeft u uw oog al laten vallen op een specifiek nieuwbouwproject- of woning, maar u wilt ook graag weten wat er verder mogelijk is of wat er in de directe omgeving gebouwd gaat worden, dan kunt u altijd een afspraak maken met een van onze nieuwbouwmakelaars. Zij kennen alle projecten, weten welke woningen er gebouwd worden en kunnen u alles vertellen over de plannen en voorwaarden.
Stap 3: Een optie nemen op een nieuwbouwwoning
Wanneer u het huis van uw dromen heeft gevonden, kunt u eerst een optie op de woning nemen. Deze optieperiode kunt u gebruiken om alles duidelijk in beeld te krijgen. Er vindt in deze periode een gesprek met onze nieuwbouwmakelaar plaats, waarmee u de woning en het koopproces doorneemt. Een nieuwbouwwoning wordt meestal inclusief eenvoudige badkamer en exclusief keuken opgeleverd. Vaak is er de mogelijkheid om door de aannemer diverse dingen te laten aanbrengen, veranderen en wijzigen. Te denken valt aan het plaatsen van een dakkapel, het uitbreiden van de complete woning, een bijkeuken of het luxer maken van de badkamer. Bij de meeste projecten is een keuzelijst beschikbaar met mogelijkheden voor meer- en minderwerk en de daarbij behorende prijzen. Tijdens het gesprek kijkt u samen met de makelaar gedetailleerd naar de bouwtekeningen, het meer- en minderwerk en overige zaken die aan de orde komen en wordt u hierin geadviseerd.
Stap 4: Koop- en aannemingsovereenkomst
Als u besloten heeft de nieuwbouwwoning te kopen, dan wordt er een koop- en aannemingsovereenkomst opgesteld. Deze overeenkomst valt uiteen in twee delen, de koopovereenkomst voor de aankoop van de grond waarop het huis gebouwd gaat worden, en de aannemingsovereenkomst waarin overeengekomen wordt dat het huis voor u gebouwd gaat worden. Wij nemen deze overeenkomsten stap voor stap met u door, zodat u precies weet waar u voor tekent. Het is immers wel de duurste aankoop in uw leven.
Stap 5: Afhandeling bij de notaris
Een nieuwbouwwoning wordt Vrij op Naam (v.o.n.) gekocht. Dat betekent dat er er geen overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarscourtage en taxatiekosten worden berekend over de koopsom. De kosten die gepaard gaan met de financiering zijn wel voor uw rekening.
De koopsom van een nieuwbouwwoning wordt betaald in termijnen. Deze termijnen worden vastgesteld door de aannemer en staan opgenomen in de aannemingsovereenkomst.
De eerste termijn is het betalen van de grond, wat plaatsvindt bij de notaris. Daarna wordt de koopsom, gedurende het bouwjaar, in termijnen verdeeld, bijvoorbeeld bij het gereedkomen van de begane grond vloer, vervolgens bij het gereedkomen van de eerste verdiepingsvloer etc. De laatste termijn wordt betaald bij oplevering. De notaris zorgt ervoor dat u officieel eigenaar wordt van de grond waarop de woning wordt gebouwd. Uw hypotheek moet op de dag van de afspraak met de notaris geregeld zijn, hiervoor zorgt uw hypotheekadviseur. U hoeft niet nog eens naar de notaris wanneer de woning wordt opgeleverd.
Stap 6: Uw woning wordt gebouwd
Gedurende de bouw wordt u verder begeleid door een koopbegeleider van de aannemer. Ieder project, iedere aannemer en iedere woning is anders. Er staat dan ook geen vaste termijn voor de bouw van een woning. Op het moment van aankoop van uw woning zal de aannemer een prognose geven van de opleveringsdatum, in de koop- en aannemingsovereenkomst wordt een uiterste termijn opgenomen, waarbinnen de woning gereed dient te zijn. Dit worden werkbare werkdagen genoemd. Enkele weken voor oplevering zal de aannemer de definitieve datum doorgeven. Het bouwen van een woning gebeurt voor het grootste deel ambachtelijk: als het vriest, kan er niet gemetseld worden, als het regent niet geschilderd etc. 
Stap 7: Vooroplevering en eindoplevering
Wanneer de woning bijna gereed is, wordt u uitgenodigd om de woning door te lopen en te bekijken, de zogenoemde vooroplevering. Eventuele gebreken of aandachtspunten worden door de aannemer verholpen, voordat de woning definitief aan u wordt opgeleverd. En dan is het zover, het moment waar u waarschijnlijk reikhalzend naar heeft uitgekeken; uw woning is klaar! U neemt de sleutel in ontvangst en kunt aan slag om van het huis uw thuis te maken.
Terug